Nieuw-Vlaamse Alliantie


Overgangsmaatregelen voor sociale huisvestingssector (27/11/07)

Op 1 januari 2008 treedt het Kaderbesluit Sociale Huur in werking. De Vlaams Regering geeft hiermee uitvoering aan de nieuwe wooncode en hoopt zo eenvormigheid te creëren in de sociale huisvesting in Vlaanderen. Het besluit voorziet een nieuw financieringssysteem en een nieuwe huurprijsberekening voor de sociale
huisvestingsmaatschappijen. Vlaams Parlementslid Gino De Craemer is tevreden met het nieuwe besluit maar wees minister Keulen via een schriftelijke vraag op een aantal kritische punten inzake de huurprijsberekening.

Volgens De Craemer is het duidelijk dat de vaststellingen van de marktwaarde van de woning door de notarissen niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Deze schattingen zijn echter essentieel bij de berekening van de huurprijs. Verhuurders zouden daarnaast ook te weinig tijd krijgen om een verantwoorde invulling te geven aan de rationele bezetting van de woningen.

Minister Keulen verklaarde in zijn antwoord op de schriftelijke vraag van Gino De Craemer dat het feitelijke vastpinnen van de marktwaarden in de huurovereenkomst pas zal plaatsvinden vanaf januari 2009. Hij hoopt hiermee een verantwoorde schatting mogelijk te maken. De Craemer is ook tevreden dat ook de uitvoering van de vergoeding voor onderbezetting werd uitgesteld tot januari 2009.

Auteur:
Vlaams Parlementslid
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be