Gemeente Groningen


maandag 26 november 2007:
Gedragscode bij onderhoud gemeentegroen

De gemeente Groningen gaat werken met een gedragscode voor groenonderhoud. Hiermee voldoet de gemeente aan de verplichtingen die voortvloeien uit de Flora- en Faunawet. Groningen is een van de eerste gemeenten in Nederland die met een dergelijke code werkt. De gedragscode omschrijft hoe bij bestendig beheer en onderhoud rekening gehouden moet worden met de natuurwaarden.

Groningen vindt ecologisch beheer erg belangrijk. Door ervoor te zorgen dat de natuur goed kan functioneren draagt de gemeente Groningen bij aan het verhogen van de kwaliteit van het leefmilieu. Onder bestendig beheer valt al het werk dat gericht is op het behoud van de bestaande situatie. Dat kan variëren van het maaien van een wegberm tot het schoffelen van een heestervak. Bestendig beheer wordt toegepast in gebieden met beschermde dieren- en plantensoorten. In dergelijke gebieden moet voor niet-bestendige activiteiten (van heesters naar gazon, baggeren, dempen van een sloot) een aparte ontheffing bij het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer worden aangevraagd.

De gedragscode is opgesteld door de landelijke Vereniging Stadswerk, waarin ook de gemeente Groningen participeert, in samenwerking met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Het Ministerie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft voor deze gedragscode inmiddels een ontwerp goedkeuringsbesluit opgesteld. Wanneer het goedkeuringsbesluit verwacht kan worden is op dit moment nog onbekend.