Gemeente Groningen


maandag 26 november 2007:
Bomenkapprogramma 2008

Ook dit jaar heeft de gemeente een overzicht gemaakt van zieke en dode bomen in de stad. Daarnaast staan in dit overzicht de bomen die ernstige overlast veroorzaken en bomen die andere soorten hinderen. Volgend jaar worden in totaal 264 bomen gekapt. Alle bomen worden vervangen. Waar dat mogelijk is op dezelfde plek en anders op een plek in de buurt.

De opzichter boomverzorging heeft een lijst samengesteld met alle bomen die in 2008 gekapt moeten worden: het bomenkapprogramma. Dit is een onderhoudsprogramma waarbij voor een groep bomen in één keer een kapvergunning wordt aangevraagd. De bomen op deze lijst zijn ziek of dood of ze geven andere bomen overlast in hun groei. Ook bomen die takken dreigen te verliezen of door wortelproblemen overlast geven staan op de lijst. Bomen die acuut gevaar opleveren in de omgeving staan niet in deze lijst. Die worden direct gekapt.

Bij de bomenkap wordt rekening gehouden met de Flora- en Faunawet. Voordat een boom wordt gekapt is deze onderzocht op de aanwezigheid van vleermuizen of broedvogels. Daarom wordt tijdens het broedseizoen, van half maart tot half juli, niet gekapt. In de Groninger Gezinsbode wordt een lijst gepubliceerd met de straten waar de te kappen bomen staan. De exacte locaties van de bomen liggen ter inzage bij de balie van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken en bij de verschillende wijkposten in de stad.