Winkeliers doen te weinig aangifte

27/11/2007 11:46



Hoofdbedrijfschap Detailhandel



HBD internet-training helpt bij aanhouden winkeldieven

Slechts 23 procent van de winkeliers die een winkeldief op heterdaad betrapt doet aangifte. Dat blijkt uit onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Veel winkeliers aarzelen met het aanhouden van winkeldieven uit onzekerheid over wat mag en niet mag. Ook wordt vaak gedacht dat aangifte doen toch geen zin heeft en lost de winkelier het zelf op. Het HBD adviseert winkeliers juist vaker tot aanhouding over te gaan. In de nieuwe online training van het HBD krijgen winkeliers duidelijkheid over wettelijke regels en praktische tips.

Winkeliers die meer winkeldieven aanhouden zorgen er voor dat hun winkel onaantrekkelijk wordt voor winkeldieven. Hendrik-Jan Kaptein van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel: "Als ondernemers geen aangifte doen van diefstal bestaat het gevaar dat we een soort Luilekkerland voor winkeldieven creëren." Bovendien krijgen politie en justitie een beter beeld van het aantal diefstallen als consequent aangifte wordt gedaan.

Winkeliers aarzelend door onduidelijkheid
Wat mag nu wel en wat mag niet bij het aanhouden van een winkeldief. Dat is voor veel winkeliers onduidelijk. Kaptein: "Winkeliers zijn terughoudend met aangifte doen omdat zij niet zelf in het beklaagdenbankje willen komen. Bovendien hebben zij het idee dat aangifte niet loont. Dit is een misvatting. Als winkeliers consequent aangifte doen krijgen winkeldieven die in herhaling vallen te maken met steeds zwaardere straffen." In de nieuwe internet-training wordt aan de hand van concrete situaties uitgelegd hoe je het beste kunt handelen bij het aanhouden van winkeldieven. Of wanneer het beter is om dit niet te doen, bijvoorbeeld als een medewerker alleen in de winkel staat.

Niet wachten tot verlaten van winkel
Het moment van aanhouding is belangrijk. Kaptein: "Er is lang gesteld dat een verdachte van winkeldiefstal altijd nog in staat gesteld moet worden te betalen en dat je dus pas kunt aanhouden als een verdachte de winkel verlaat. Dit klopt niet. Als een verdachte overduidelijk een artikel wegstopt in een binnenzak of in een verpakking van een nader artikel is er formeel al sprake van diefstal. Je kan de verdachte dan direct aanspreken en als de situatie dat toelaat overgaan tot aanhouding"

Online training Aanhouden winkeldieven
De gratis training 'Aanhouden winkeldieven' wordt aangeboden via de website van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel www.hbd.nl. De training is bedoeld voor ondernemers en ervaren medewerkers in de detailhandel. De training duurt ongeveer 45 minuten en biedt naast theorie ook veel praktische voorbeelden in de vorm van videofilmpjes. Na afloop van de training volgt een toets en een certificaat.





http://www.hbd.nl/winkelcriminaliteit




Hoofdbedrijfschap Detailhandel