Gemeente Oldenzaal


Succesvolle aanpak jeugdwerkloosheid in Oldenzaal

gepubliceerd op : 27-11-2007

Vrijdag 23 november jl. heeft Arcon, een organisatie die ondersteunt bij het vernieuwen van welzijns- en zorgbeleid, aan wethouder Termijtelen een dvd aangeboden over het project Jeugdwerkloosheid in Oldenzaal. Oldenzaal vervult hiermee een voorbeeldfunctie op het gebied van de aanpak van jeugdwerkloosheid.

In februari 2005 is de gemeente Oldenzaal een project gestart om jeugdwerkloosheid in Oldenzaal aan te pakken. Dit project is zeer succesvol gebleken. Het aantal jongeren dat nu een beroep doet op een uitkering in Oldenzaal is sterk gedaald. Bovendien is het aantal vroegtijdige schoolverlaters gehalveerd. Daarnaast heeft het project positieve effecten op de samenwerking tussen gemeente, uitkeringsinstanties en werkgevers.

De aanpak is gericht op alle jongeren tussen de 16 en 23 jaar die een beroep doen op een bijstandsuitkering van de gemeente Oldenzaal. Binnen één week na aanmelding krijgen zij een voorziening aangeboden waarmee hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot en waarmee zij zich maatschappelijk nuttig maken. De jongeren met een diploma krijgen begeleiding richting reguliere arbeidsmarkt (zo mogelijk binnen drie maanden). De jongeren zonder diploma worden zo veel mogelijk terugbegeleid naar het reguliere onderwijs. De organisaties die samenwerken in het project zijn: de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Oldenzaal, Centrum Werk en Inkomen (CWI) en het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig Schoolverlaten (RMC). Het project heeft positieve contacten opgeleverd met Oldenzaalse werkgevers.

De snelle, persoonlijke benadering van jongeren en een divers aanbod van stage- en werkplekken zijn de basis voor het succes in Oldenzaal. Ook de projectmatige samenwerking en strakke taakverdeling tussen de betrokken partijen is een voorwaarde onder het motto `gezamenlijk verantwoordelijk met ieder een eigen rol'.