Senternovem


27-11-2007 | IJsselstein tegen de stroom in

Gemeente ondersteunt inwoners bij energiebesparing

De gemeente wil het de inwoners makkelijk maken iets te doen tegen het broeikaseffect en ondersteunt hen met het besparen van energie. De actie `IJsselstein tegen de stroom in' begon enkele weken geleden met een lesproject op dertien basisscholen over klimaatverandering en energie.

Donderdag 15 november werd het lesproject afgesloten met de onthulling van een kunstwerk, gemaakt door de leerlingen, op het stadhuis aan de Overtoom. Vierhonderd leerlingen liepen in een grote optocht van het Historisch Stadhuis naar het stadhuis op de Overtoom, waar het kunstwerk werd onthuld.

IJsselstein tegen de stroom in scholenproject Scholenproject: op zoek naar `energievreters' en `sluipverbruikers'
In het stadhuis zetten de leerlingen, in het bijzijn van wethouders Lappee en Cremer, het enorme kunstwerk van vijf bij zes meter in elkaar. Het kunstwerk wordt later opgehangen in het stadhuis. Tijdens de lessen gingen de leerlingen zo gezegd de strijd aan met de `energievreters' en de `sluipverbruikers', apparaten die overal te vinden zijn en die ongezien onnodig veel energie verbruiken. De kinderen hebben met een energiemeter deze `energievreters' en `sluipverbruikers' leren opsporen en weten wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat minder energie verspild wordt. Zo helpen ze het klimaat en besparen ze geld voor hun ouders of de school. Iedere inwoner van IJsselstein kan zo'n energiemeter nu ook gratis lenen bij de balie van het stadhuis.

IJsselstein Zonnetrein
Op zaterdag 17 november reed een Zonnetrein, een trein op zonne-energie, door de straten van IJsselstein. De trein deed de binnenstad aan en reed vervolgens door de hele stad en langs winkelcentra. In de trein reden energieadviseurs van Milieuzorg Utrecht mee die voorbijgangers voorlichtten over energiebesparing. Bij de tweehonderd IJsselsteiners die het eerst reageren, komen de adviseurs gratis langs voor een energieadvies. Bij het advies ontvangt de bewoner ook nog eens een energiebespaarbox t.w.v. EUR 60,-. Inwoners kunnen voor meer informatie terecht op de speciale website www.ijsselstein.nl/tegendestroomin. Een informatiefolder is onder meer verkrijgbaar bij het stadhuis en de bibliotheek.

Meer informatie

Bekijk de website