AutoRai

Hyundai i30 'Auto van het Jaar' in Australië

(11/27/2007)
Europa mag dan compleet in de ban zijn van de Fiat 500. Aan de andere kant van de wereld denken ze daar heel anders over. In Australië is de nieuwe Hyundai i30 CRDi verkozen tot Auto van het Jaar 2007. Ook is de nieuwe Hyundai uitgeroepen tot meest veelbelovende âgroene autoâ van 2007.

De nieuwe Hyundai i30 spreekt op alle continenten tot de verbeelding en ontvangt bovendien talloze onderscheidingen. In Duitsland eindigde de Hyundai i30 niet voor niets op de derde plaats bij de verkiezing van het Gouden Stuurwiel. Kortgeleden won de i30 in Australië bovendien de Solar Challenge met een verbruik van slechts 3.2 liter per 100 kilometer en een geringe CO2-uitstoot van maar 97 g/km tijdens de 3.000 kilometer langer monsterrit van Darwin naar Adelaide.

De titel van Auto van het Jaar 2007 in Australië geeft aan dat de in Europa ontwikkelde Hyundai i30 tot de beste in zijn klasse behoort. De jury beoordeelde tien autoâs in diverse prijsklassen op onder meer design, zuinigheid, prestaties, kwaliteit, veiligheid, rijeigenschappen, fabricage en prijs. Behalve de Hyundai i30 werden ondermeer de Volkswagen Golf, de Mazda2, de Volvo C30, de BMW 3-serie, de Subaru Impreza, de Ford Focus en de Mercedes C-klasse uitgebreid beoordeeld en getest in uiteenlopende omstandigheden op een racecircuit, in de stad en op de snelweg.

De Hyundai i30 1.6 CRDi behaalde uiteindelijk 94 van de in totaal 99 te behalen punten. Het eindoordeel van de jury, bestaande uit negen gelouterde autojournalisten, was eenduidig. âDe Hyundai i30 is simpelweg de beste auto van het jaar. De Hyundai i30 ziet er goed uit, stuurt strak, is goed en intelligent gefabriceerd. De Hyundai i30 heeft daarnaast een sterke en opvallend zuinige motor. Bovendien is de prijs van deze auto concurrerend. Met de nieuwe i30 onderstreept Hyundai andermaal de aspiraties van het merk.â

De Hyundai i30 1.6 CRDi realiseerde tijdens de diverse tests, waarin onder meer topsnelheid en acceleratie werden gemeten, een gemiddeld gecombineerd verbruik van 4.7 liter per 100 km en noteerde een gemiddelde CO2-uitstoot van 125 gr/km. Ook dat was het beste resultaat van alle tien finalisten.