Gemeente Oldebroek


Veel nieuwe plannen voor jeugd Oldebroek

Een straathoekwerker, schoolmaatschappelijk werk en de eerste 'brede' school in de gemeente. Het zijn een paar van de nieuwe plannen voor de jeugd uit de begroting 2008 van de gemeente Oldebroek. Samen met partners werkt de gemeente de plannen uit. Het doel? Een prettige en veilige leefomgeving voor de Oldebroekse jeugd. Thuis, op school én in de vrije tijd.

Straathoekwerker
De straathoekwerker is er speciaal voor de jongeren van de gemeente. Hij zit niet achter een bureau, maar zoekt de jongeren op. Lopen de jongeren tegen problemen aan, dan helpt hij ze verder. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar instanties of een hulpverlener. Ook geeft de straathoekwerker voorlichting over alcohol en drugs. Daarbij werkt hij nauw samen met onder andere Tactus (Centrum Alcohol en Drugs).

Schoolmaatschappelijk werk
Het schoolmaatschappelijk werk wordt de schakel tussen kind, ouders, school en (jeugd)zorginstellingen. Hiermee wil de gemeente de zorg voor kinderen op de basisscholen en het voortgezet onderwijs verder verbeteren. Bijvoorbeeld door problemen bij kinderen snel te signaleren en hier een passende oplossing voor te zoeken. De scholen spelen een belangrijke rol bij het opzetten van het schoolmaatschappelijk werk.

Gezondheid en zorg
De gemeente geeft gezondheid en zorg rond de jeugd extra aandacht. Naast alcoholmatiging en drugsgebruik, krijgt ´gezond leven´, waaronder het tegengaan van overgewicht, prioriteit. Ook het voorkomen van huiselijk geweld, waar kinderen nog veel te vaak de dupe van worden, wordt nadrukkelijker onderdeel van het jeugdbeleid.

Onderwijs
De gemeente onderzoekt of in Wezep-Noord een 'brede' school kan komen. Dit is een school waar naast onderwijs ook andere activiteiten zijn voor opgroeiende kinderen. De Johan Friso-school en de Oranjeschool werken mee aan dit initiatief. Ze gaan daarvoor in overleg met allerlei welzijnsorganisaties, onder andere over de mogelijkheden voor buitenschoolse opvang. De 'brede' school wordt gebouwd naast het Agnietencollege. Het peuterspeelzaalwerk krijgt meer armslag om de kwaliteit verder te verbeteren.

Vrijetijdsvoorzieningen
Samen met de jongeren in de woonkernen overlegt de gemeente over kleinschalige sportvoorzieningen, zoals voetbal en tafeltennis. Hangplekken moeten 'doeplekken' worden. Met de Breed Inzetbare Bus (BIB) werd daarvoor dit jaar al de eerste stap gezet.

Samenwerking
De gemeente voert de plannen voor de jeugd niet alleen uit. Samen met andere partijen overlegt de gemeente over de invulling van de plannen. Zo werkt de gemeente nauw samen met GGD, politie, (kerkelijke) jeugd- en jongerenwerk en verenigingen.

Inzien begroting
De komende weken leest u in het gemeentenieuws meer over de plannen in de begroting van 2008. U kunt de begroting ook inzien. Dat kan tijdens kantooruren in het gemeentehuis in Oldebroek en het Dorpskantoor in Wezep. U vindt de begroting ook op onze website onder ´Snel naar´.