Technische Universiteit Delft

Software systemen
door M&C

Promotie van dhr. B.S. Graaf: "Model-Driven Evolution of Software Architecture"

27 november 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. B.S. Graaf | informatica ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. A. van Deursen (EWI)

Model-Driven Evolution of Software Architecture Softwaresystemen hebben de neiging met de tijd steeds complexer te worden en daardoor moeilijker aan te passen. De complexiteit van een softwaresystem wordt voor een groot gedeelte bepaald door zijn structuur, ook wel architectuur genoemd. We hebben onderzocht hoe de risico's en kosten die gepaard gaan met de evolutie van softwarearchitecturen verminderd kunnen worden.

Automatisering en abstractie zijn twee bekende
software-engineeringtechnieken om complexiteit te beheersen. We hebben de toepasbaarheid onderzocht van modelgedreven ontwikkeling, een nieuwe softwareontwikkelaanpak gebaseerd op abstractie en automatisering, voor de ondersteuning van de evolutie van softwarearchitectuur.

De hoofdonderzoeksvraag die we in ons werk behandelen is: "Hoe kan evolutie van softwarearchitecturen worden ondersteund?". Drie subvragen gerelateerd aan industriële integratie, softwareproductlijnen en automatisering bakenen ons onderzoek verder af.

We hebben (industriële) casestudy's uitgevoerd waarin we onderzocht hebben hoe verschillende softwareontwikkeltaken gerelateerd aan de evolutie van softwarearchitecturen kunnen worden ondersteund.

De informele wijze van modelleren in de industrie maakt een normalisatiestap noodzakelijk om de evolutieondersteuning in de praktijk te integreren. We hebben ook de invloed van het gebruikt van productlijnen op de evolutieondersteuning onderzocht: hoewel de grotere reikwijdte dit moeilijker maakt, nemen de mogelijkheden de noodzakelijke investeringen terug te verdienen toe.

De modelgedreven evolutieondersteuning volgt een vergelijkbaar driestappenpatroon. Eerst wordt een verzameling bronmodellen zodanig geprepareerd dat de modellen een formaat krijgen dat geschikt is voor modeltransformaties. Dan worden de modeltransformaties uitgevoerd die het daadwerkelijke werk doen, zoals consistentiecontrole of migratie. Tenslotte wordt het resultaat nog bewerkt om het in een gewenst formaat te krijgen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 oktober 2007