NIOD

26.3.2007
Florrie Rost van Tonningen overleden. Het NIOD publiceerde over 'de zwarte weduwe' én haar man.

Het NIOD publiceerde over Florentine Rost van Tonningen-Heubel, 'de zwarte weduwe' én over wijlen haar man. NIOD-medewerker David Barnouw publiceerde in 1995 Rost van Tonningen. Fout tot het bittere eind (Zutphen 1995). Het laatste hoofdstuk 'Een lange nasleep met een actieve weduwe' wordt hierbij integraal digitaal beschikbaar gesteld.

Op 92-jarige leeftijd overleed Forentine Rost van Tonningen. Zij was de weduwe van mr. M.M. Rost van Tonningen, een felle nazi, die in 1936 lid van de NSB werd. Hij was hoofdredacteur van Het Nationale Dagblad en lid van de Tweede Kamer. Tijdens de oorlog was hij o.a. President van De Nederlandsche Bank, secretaris-generaal voor Bijzonder Economische Zaken en President van de Nederlandsche Oostcompagnie. Tegen het einde van de oorlog nam hij dienst bij de Waffen-SS en pleegde op 6 juni 1945 zelfmoord in de strafgevangenis te Scheveningen.

De 'zwarte weduwe' Rost van Tonningen Van Tonningen dankt haar bijnaam aan haar lidmaatschap van de NSB. In de jaren 30 was ze al fanatiek lid. Na de oorlog is zij verschillende keren veroordeeld voor het verspreiden van extreemrechtse ideeën.
Het NIOD publiceerde in 1967 Correspondentie van Mr. M.M. Rost van Tonningen. Deel 1 1921-mei 1942 en in 1993 Correspondentie van Mr. M.M. Rost van Tonningen. Deel 2 mei 1942-mei 1945. Daarnaast verscheen in 1995 Rost van Tonningen. Fout tot het bittere eind. Het laatste hoofdstuk 'Een lange nasleep met een actieve weduwe' wordt hierbij integraal digitaal beschikbaar gesteld.
Zie http://www.niod.nl/nl/florrie.pdf