Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 30 maart 2007

Onderwerp: Gemeente Heerde pakt illegale sloop en asbestverwijdering aan

De gemeente Heerde houdt verscherpt toezicht op illegale sloop waarbij asbest in het spel is. Ook landelijk heeft dit onderwerp grote aandacht, vanwege de gezondheidsgevaren die asbest met zich meebrengt. Het toezicht heeft in de afgelopen weken tot een aantal waarschuwingen geleid, waarmee illegaal verwijderen van asbest is voorkomen. Eind vorig jaar heeft het toezicht zelfs geleid tot twee processen verbaal vanwege overtredingen, één in Wapenveld en één in Heerde.

Om beter toezicht te kunnen houden is begin dit jaar een extra medewerker 'bouw- en milieutoezicht' begonnen in de gemeente. Daarnaast is er een verbeterde samenwerking met politie en arbeidsinspectie op dit gebied, zodat de pakkans bij overtredingen aanzienlijk is toegenomen. Controle op illegale sloop en asbestverwijdering is van groot belang voor de volksgezondheid.

Twee typen overtreding

De overtredingen waarop processen-verbaal zijn uitgeschreven, zijn van verschillende aard. In het eerste geval was geen sloopvergunning aangevraagd, waardoor ook een asbestinventarisatierapport ontbrak, terwijl in het dakbeschot wel asbest was verwerkt.

In het tweede geval waren zowel de sloopaanvraag als ook een asbestinventarisatierapport ingediend. De verwijdering van het dakbeschot, waarin asbest was verwerkt, werd echter niet door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf uitgevoerd, wat wel verplicht is.