Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief aan de Eerste Kamer inzake handhaving van de Mujahedin-e Khalq Organisation (MKO) op de EU-terrorismelijst

30-03-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Justitie, de reactie aan op de verzoeken van de vaste commissie voor Justitie van 28 februari en 9 maart 2007 met kenmerk 137070.u en 137070.01u inzake handhaving van de Mujahedin-e Khalq Organisation (MKO) op de EU-terrorismelijst.

In uw brieven vraagt u aandacht voor het arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg (GEA) van 12 december 2006 in de zaak van de MKO tegen de Raad (T-228/02). Tevens wordt verwezen naar het besluit van de ECOFIN Raad van 30 januari jl., waarmee de MKO werd geïnformeerd over de redenen waarom de Raad van mening is dat de MKO op de EU-terrorismelijst gehandhaafd moet blijven.

Uit de brieven blijkt dat er een misvatting bestaat over het dictum van het voornoemde arrest. In de brief wordt gesteld dat het Gerecht van eerste Aanleg het plaatsingsbesluit van de MKO heeft vernietigd. Het GEA heeft het Raadsbesluit (2005/930/EG) van 21 december 2005 voor zover het de plaatsing van de MKO op de EU terrorismelijst betrof, nietig verklaard. Echter, het GEA heeft niet het besluit van de Raad van 29 mei 2006 (2006/380/GBVB) waarmee de EU-terrorismelijst geactualiseerd is, nietig verklaard. Dit ondanks het verzoek daartoe van de MKO. Ook heeft het GEA de eis tot schadevergoeding niet gehonoreerd.

De MKO is dus niet van de lijst verwijderd. De Raad is daar ook niet toe verplicht door het GEA. Wel is de Raad opgedragen de geconstateerde tekortkomingen te herstellen. De Eerste Kamer is in januari van dit jaar per brief geïnformeerd over de wijze waarop de Raad deze verplichting invult. De procedures voorzien nu in een notificatie aan betrokken personen en organisaties met daarbij een uiteenzetting van de redenen voor het besluit, een toelichting hoe ontheffingen aangevraagd kunnen worden en hoe bezwaar tegen het besluit aangetekend kan worden.

Het persbericht waar u in uw brieven op wijst, is uitgegeven door de Raad op het moment dat de MKO geïnformeerd is conform de nieuwe procedures. Eind februari heeft de MKO gereageerd op de motivering. De door de MKO aangedragen argumenten zijn door de regering bestudeerd, maar vormen voor de regering geen reden om een ander standpunt in te nemen ten aanzien van de MKO. De definitieve besluitvorming over de reactie van de Raad op het bezwaar van de MKO is nog niet afgerond, maar de regering is door de aangedragen argumenten niet overtuigd. Derhalve zal Nederland niet in Raadskader pleiten voor verwijdering van deze organisatie van de EU-terrorismelijst.

Ten overvloede wil ik erop wijzen dat het besluit om de MKO op de EU-terrorismelijst te plaatsen, is voorafgegaan door een besluit van de bevoegde Britse autoriteiten dat de MKO een terroristische organisatie is. Het staat de MKO vrij om bezwaar aan te tekenen tegen dit besluit. De MKO heeft dit reeds verscheidene malen geprobeerd, het meest recent in juni 2006. Het valt te verwachten dat de komende maanden een besluit genomen gaat worden door de Britse autoriteiten op dit bezwaar.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl