Senternovem


Nieuws

30-03-2007 | Kwaliteitslabel voor duurzame woningen in Noord-Holland

Om objectief de daadwerkelijk gerealiseerde kwaliteit van de nieuwbouwwoning weer te geven op het gebied van energie, gezondheid, comfort en duurzaamheid ontwikkelen meerdere partijen in Noord-Holland samen een kwaliteitslabel voor woningen. Dit zijn de provincie Noord-Holland, Alkmaar, Hoorn, Texel, Ballast Nedam, Vos Projectontwikkeling, Ooms/De Peyler, USP Vastgoed en woningcorporatie Wooncompagnie.

Toekomstbestendig
Deze partijen willen meer klimaatcomfortabele woningen in Noord-Holland realiseren en hebben daartoe de Verklaring Innovatief Bouwen (VIB) ondertekend. Het te ontwikkelen label ondersteunt een heldere communicatie tussen gemeenten, opdrachtgevers en ontwikkelaars. De ontwikkelaar kan met het label de daadwerkelijke prestatie van de gerealiseerde duurzame woningen objectief aantonen. Volgens de provincie hebben de toekomstige bewoners daar alle belang bij.
Volgens de initiatiefnemers zijn duurzame woningen niet alleen waardevast, maar hebben zij ook een gezond binnenmilieu en leveren zij optimaal comfort voor de bewoners. Tevens moet zowel de woning als de energierekening betaalbaar blijven. Verder eist men van deze woningen een minimale levensduur van 50 jaar. Juist omdat ze zolang meegaan, moeten zij voldoen aan hedendaagse eisen, waaronder de eis dat zij geschikt moeten zijn voor toekomstige ontwikkelingen.

Zichtbaar maken
Volgens de provincie staat duurzaam bouwen al jaren op de agenda, maar is de praktijk nog altijd niet vanzelfsprekend ondanks diverse voorbeelden die zijn gerealiseerd, van energiezuinig, gezond en comfortabel bouwen. Eén van de belemmeringen is dat bouwpartijen een instrument missen die de extra kwaliteit zichtbaar maakt aan opdrachtgevers en kopers. Met het kwaliteitslabel verwacht men een instrument te introduceren dat de communicatie vergemakkelijkt. In het project dat de genoemde partijen nu hebben opgestart, zoeken zij naar een heldere, objectieve manier om duurzaamheid en kwaliteit aantoonbaar en communiceerbaar te maken. Hierbij maakt men gebruik van al beschikbare rekeninstrumenten, zoals het de EPC, GPR Gebouw en de Toolkit Duurzame Woningbouw. Eind 2007 moet dit resulteren in een programma van eisen voor een onafhankelijk referentiekader van duurzame woningen.

In heel Nederland uitrollen
De ontwikkelaars kunnen dit programma van eisen gaan gebruiken voor het zo mogelijk verbeteren van hun producten. Na de opstartfase hopen de initiatiefnemers dat ook andere gemeenten en projectontwikkelaars in Noord-Holland zich aansluiten. Uiteindelijk kan het Noord-Hollandse initiatief in heel Nederland worden uitgerold. De bouw zou daarmee een kwaliteitslabel hebben dat haar in staat stelt om een woningvoorraad te realiseren die qua energie-, water- en materiaalgebruik én qua gezondheid en woonkwaliteit toekomstbestendig is. De provincie Noord-Holland subsidieert de aanzet van dit label.