Politie Gelderland-Zuid

Aangevers in Gelderland-Zuid geven politie goed cijfer

Regionaal, 30-03-2007 o Vorig jaar heeft de politie Gelderland-Zuid een onderzoek gedaan naar de tevredenheid van mensen die aangifte deden van een strafbaar feit. Een kleine 400 mensen in de regio werkten mee aan het onderzoek. Zoals bekend kan er in Gelderland-Zuid op verschillende manieren aangifte gedaan worden. Er zijn drie aangiftekanalen onderzocht: internetaangifte, aangifte op afspraak en aangifte met een formulier op het bureau (zonder afspraak). Alle drie de onderdelen werden met een cijfer hoger dan een 7 gewaardeerd. Inmiddels blijkt tweederde van de mensen te weten dat de mogelijkheid bestaat om in bepaalde gevallen aangifte via Internet te doen en dat er een afspraak gemaakt kan worden voor het doen van aangifte.

Internetaangifte

Het onderzoek hiernaar is gehouden voor de uitbreiding van de mogelijkheden die sinds november 2006 zijn ingevoerd. De waardering hiervoor was een 7,4. Het belangrijkste kritiekpunt hier was de gebruiksvriendelijkheid van het formulier. Dit is doorgegeven aan de landelijke beheerders. Veel respondenten vroegen om uitbreiding van de mogelijkheden, iets waar inmiddels in voorzien is.

Aangifte met formulier

Het gaat hier om aangiftes per formulier op een politiebureau, zonder dat daarvoor een afspraak gemaakt is. De waardering hiervoor was een 7,1. Ook hier was het invulgemak van de formulieren het belangrijkste kritiekpunt. Inmiddels worden deze formulieren tegen het licht gehouden.

Aangifte op afspraak

Dit is momenteel de meest gebruikte manier van aangifte doen. De respondenten gaven hier het cijfer 7,3 voor. Het persoonlijke contact wordt hier het meest gewaardeerd. Aandachtspunt hier vonden de respondenten de manier waarop een aangifte in het proces-verbaal wordt samengevat. Dit is ook voor de politie belangrijk, omdat dit natuurlijk de start van het opsporingsproces is.

Overig

Een ander aandachtspunt dat uit de enquête is dat aangevers het erg belangrijk vinden om op de hoogte gehouden te worden van het verloop van het onderzoek en de vervolgacties van de politie. Hoe zwaarder het delict, hoe meer dit het geval is. Momenteel wordt bekeken wat de politie hierin kan betekenen. Met name bij geweldsincidenten lijkt nazorg voor mensen erg belangrijk. (02)