Gemeente Drechterland

12-4-2007

jeugd krijgt meer aandacht

Donderdag 29 maart 2007 was de aula ât Reigersnest in Hoogkarspel letterlijk een nest waar een ei werd uitgebroed. Drechterland organiseerde daar een werkconferentie over de toekomst van de jeugd. Het thema was âSamen werken aan jeugdbeleid in Drechterlandâ. Het was de start voor het maken van plannen voor de jeugd met als doel problemen voor te blijven.

Binnen vier jaar resultaat

Wethouder Dirk te Grotenhuis vertelde enthousiast over de jeugd. De jeugd in Nederland is de gelukkigste jeugd van heel Europa. Ook de Drechterlandse jeugd doet het goed. Veel jongeren zitten op een sportvereniging, en beoefenen zelfs meer dan één sport. Te Grotenhuis is ook blij met het verenigingsleven in Drechterland. Hij noemt het een goed geoliede machine, die geleid wordt door betrokken en energievolle vrijwilligers. En toch, ondanks deze positieve constateringen, wil de gemeente Drechterland meer aandacht en zorg besteden aan de verdere ontplooiing en ontwikkelingskansen van de jeugd. Want de jeugd in Drechterland verdient een goede toekomst, aldus de wethouder! Hij wil binnen vier jaar resultaat hebben.

Voldoende probleempunten

Het alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd van 16 jaar en jonger bijvoorbeeld, is in Drechterland een heet hangijzer. Verveling is ook een klacht van nu. Het kan leiden tot vandalisme en overlast. Er zijn nu onvoldoende opvangmogelijkheden na schooltijd voor jongeren in de leeftijdsgroep tussen 12 en 16 jaar. Ook komen jongeren, naar de mening van de wethouder, nog onvoldoende aan het woord over hun eigen wensen en behoeften.

Verbetering van voorlichting aan ouders, signalering en advisering door instellingen zijn belangrijk om problemen op jonge leeftijd te voorkomen. Organisaties in de jeugdgezondheidszorg, jeugdhulpverlening en onderwijs kunnen elkaar versterken en gebruik maken van hun onderlinge deskundigheid.

Wees er als de kippen bij
Op de bijeenkomst sprak de heer F. Beerepoot, conrector van het Martinus college. Vanuit de invalshoek van het onderwijs benadrukte hij het belang van een vroegtijdige signalering. Lokale instellingen zijn best in staat om te signaleren welke kinderen in de problemen komen als geen hulp wordt ingezet. Blijvende aandacht en structureel samenwerken van hulpverleningsinstanties zorgt er verder voor dat kinderen niet tussen wal en schip terechtkomen.

Nu aan de slag
De gemeente kijkt met veel genoegen terug op een goed bezochte bijeenkomst. Enthousiaste vertegenwoordigers uit verschillende vakgebieden hebben met elkaar een goede inbreng gegeven. Het is een eerste stap op weg naar de verbetering voor, met en van de jeugd. Een volgende stap is overleg met de jongeren zelf. Hun ideeën en inbreng, zijn waardevol in het bedenken van allerlei maatregelen.