Gemeente Rotterdam

Woensdag 28 maart presenteerde het Gemeentearchief Rotterdam de historische jeugdroman Vluchtroute New York. Burgemeester Opstelten nam in Hotel New York het eerste exemplaar in ontvangst van schrijfster Martine Letterie en las vervolgens een spannende passage voor aan de 50 aanwezige kinderen.

Burgemeester Opstelten leest voor uit 'Vluchtroute New York'.

150 jaar Schat van de Stad

In 2007 bestaat het gemeentearchief 150 jaar . Het gemeentearchief viert dit met het jubileumprogramma '150 jaar Schat van de Stad': een groot aantal bijzondere activiteiten en publicaties voor een breed publiek. Ook met jonge Rotterdammers viert het gemeentearchief graag het 150 jaar bestaan. Daarom vroeg het gemeentearchief kinderboekenschrijfster Martine Letterie om op basis van Rotterdams archiefmateriaal een historische jeugdroman te schrijven. 'Vluchtroute New York' is het resultaat.

Cover Vluchtroute New York Vluchtroute New York

Hanna is ziek en als er een gezinslid te ziek is om te reizen, moet de rest van het gezin alvast vertrekken. Het is te duur om ze allemaal op die ene te laten wachten. Binnenkort gaat Avram met zijn ouders aan boord van de Noordam. Als Hanna genezen is, sturen we haar na [pag. 13].

Vluchtroute New York komt uit de pen van kinderboekenschrijfster Martine Letterie. Zij schreef een prachtig verhaal over een meisje dat in 1905 met de Holland-Amerika Lijn emigreert. In het verlengde hiervan biedt het Gemeentearchief samen met SKVR een educatief programma aan voor 47 groepen 7 uit het Rotterdamse basisonderwijs. Het programma heeft als doel de leerlingen een beeld te geven van een belangrijke periode uit de Europese migratiegeschiedenis waarin Rotterdam een zeer prominente rol speelde

Naast het educatieve programma wordt door Watt_Worx (een leerwerkbedrijf voor crossmediale communicatie van Hogeschool INHOLLAND) de website www.gemeentearchief.rotterdam.nl/vluchtroute ontwikkeld. De website fungeert als aanvulling op Vluchtroute New York en geeft achtergrondinformatie over onderwerpen uit het boek.