Gemeente Heemstede


Nera Otsen legt functie neer als wethouder van Heemstede

Nera Otsen heeft haar functie neergelegd als wethouder van de gemeente Heemstede. Vanmorgen heeft zij het college van burgemeester en wethouders hiervan op de hoogte gesteld. Wethouder Otsen (PvdA) behartigde de portefeuilles Cultuur en recreatie, Maatschappelijke zorg (excl. Volksgezondheid), Onderwijs, Volkshuisvesting, Woonruimteverdeling, Milieu, Reiniging, Paswerk en WVG-beleid.

Zij was sinds 2002 wethouder in Heemstede. Daarvoor was zij van 1994 tot 2002, acht jaar lang fractievoorzitter van de PvdA in Heemstede.

Onvoldoende steun
De reden voor haar vertrek is dat zij binnen de gemeenteraad onvoldoende steun heeft voor haar beleid inzake het onderwerp Optisport, dit naar aanleiding van het rapport dat is uitgebracht door de Rekenkamercommissie. Het is haar duidelijk geworden dat ongeacht haar verweer de raad hieraan politieke consequenties wil verbinden.

Verklaring
Lees hier de uitgebreide verklaring van mevrouw Otsen, waarin zij de motieven voor haar beslissing toelicht.

Hierin benadrukt zij erg teleurgesteld te zijn dat zij haar werk niet kan voortzetten. Toch kijkt zij met veel voldoening terug op haar periode als wethouder van Heemstede. Zij heeft veel zware dossiers gehad die tot veel discussie hebben geleid, zowel binnen als buiten de gemeenteraad. Voorbeelden zijn de Crayenesterschool en de bibliotheek. Maar met genoegen kijkt zij terug op een aantal succesvol verlopen projecten zoals de complexe invoering van de WMO en de invoering van de collectieve ziektekostenverzekering voor mensen met een uitkering in Heemstede. Vanwege haar passie en betrokkenheid bij mensen, en in het bijzonder mensen in een zwakkere positie, is zij blij met de behaalde resultaten.

Benoeming opvolger
Het is op dit moment nog niet duidelijk door wie en wanneer mevrouw Otsen zal worden opgevolgd. Zodra hierover meer duidelijkheid is, wordt u hierover geïnformeerd.

Gerelateerde documenten:

- Persbericht reactie college b&w

PERSBERICHT

---

Bureau Communicatie tel. (023) 5485 718 Havenstraat 87 tel. (023) 5485 751 2102 LB HEEMSTEDE tel. (023) 5485 670 www.heemstede.nl fax (023) 5485 700
---

PB 2007_22 Heemstede, 29 maart 2007

Reactie college b&w op ontslag wethouder Otsen

Vanochtend heeft mevrouw Otsen in een extra vergadering van het college van b&w kenbaar gemaakt dat zij met onmiddellijke ingang haar functie van wethouder neerlegt vanwege een op handen zijnde vertrouwensbreuk met de raad.

Het college heeft respect voor het besluit van wethouder Otsen.

Het college wenst daarbij te verklaren dat er geen sprake is van een vertrouwensbreuk binnen het college. Wethouder Otsen heeft zich altijd een betrokken bestuurder getoond met een profiel dat past bij haar politieke achtergrond. Zij heeft zich altijd loyaal opgesteld binnen de collegiale verhoudingen die nodig zijn voor een goed dagelijks bestuur van een gemeente. De zaken die zij heeft verdedigd, waren steeds gebaseerd op collegestandpunten. Het college betreurt daarom haar vertrek.

Het college hecht zeer aan de uitvoering van het collegeprogramma 2006-2010 en spreekt de hoop uit dat de huidige coalitie van VVD, CDA en PvdA wordt voortgezet.

Namens het college,

Pieter van de Stadt, loco-burgemeester
Christa Kuiper, wethouder

2007/3308


---- --

- Persbericht reactie fractie PvdA

PVDA

VERKLARING

Hedenmiddag heeft wethouder Nera Otsen (PvdA) van de gemeente Heemstede haar functie neergelegd. Naar aanleiding van de bespreking van het rapport van de Rekenkamer inzake Optiesport hebben haar signalen bereikt dat zij de steun van een meerderheid van de Raad voor dit onderdeel van haar sportbeleid lijkt te ontberen. Zij heeft het debat hierover niet willen afwachten en heeft haar portefeuille ter beschikking gesteld.

De PvdA-fractie betreurt ten zeerste dat Nera Otsen deze keuze heeft moeten maken. Nera Otsen heeft in haar rol als raadslid, fractievoorzitter en wethouder in de afgelopen jaren haar stempel kunnen drukken op de sociale agenda binnen Heemstede. Op terreinen als ouderenbeleid, onderwijs, gezondheidszorg, milieu en sociale zaken heeft zij haar sporen verdiend. Zij was enorm betrokken en loyaal jegens de lokale Heemsteedse gemeenschap en wist als sociaal-democratische bestuurder een stevige brug te slaan naar de mensen, wier belangen in het geding waren.

De PvdA-fractie constateert dat de steun voor de deelname van de PvdA aan het college niet in het geding is. De PvdA-fractie zal zich dan ook blijven inspannen om de sociaal-groene agenda van dit college daadkrachtig uit te voeren.

Namens de PvdA-fractie,
Johan Maas, fractievoorzitter

Voor nadere inlichtingen over deze verklaring kunt u zich wenden tot de fractievoorzitter van de PvdA, Johan Maas, telefonisch bereikbaar onder Tel.nr. 06 ­ 518 46 953.of anders voorafgaand aan de Raadsvergadering.


---- --

---