Landelijke Studenten Vakbond


Scholieren- en studentenorganisaties presenteren uitkomst klachteninventarisatie "het nieuwe leren"

Utrecht, 29 maart 2007 -- De scholieren- en studentenorganisaties LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren), JOB (JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) en LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) zullen morgenochtend de uitkomst van de klachteninventarisatie aan minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt overhandigen. Via de site noodklok.nl en flyers konden scholieren en studenten aangeven wat zij vinden van hun onderwijs. Eerder al luidde studenten en scholieren de noodklok over "het nieuwe leren".

Tijdens de scholentoer zijn zeven willekeurige middelbare scholen bezocht en via internet hebben leerlingen van allerlei verschillende scholen laten weten wat hen het meeste dwars zit. De leerlingen zijn afkomstig uit boven- en onderbouw, van VMBO tot en met het gymnasium. Uit de inventarisatie komt naar voren dat middelbare scholieren vooral problemen hebben met de kwaliteit van de lessen. Ook de kwaliteit van de leraren blijkt een groot probleem op veel scholen.

Er zijn zeven willekeurige ROC's bezocht. Daaruit bleek dat de problemen algemeen omvattend en ernstig zijn. Veel van de klachten gaan over nutteloze lessen. Ook te weinig begeleiding, onduidelijkheid over wat school verwacht en slecht opgeleide docenten komen naar voren. Over het aantal lesuren is slechts een minderheid ontevreden.

Op het HBO hebben we acht instellingen bezocht. De meeste klachten kwamen binnen over nutteloze lessen, gevolgd door te weinig begeleiding en te weinig lesuren. Uitspraken als: 'Het nieuwe leren? Het nieuwe thuiszitten zul je bedoelen!´ en 'Veel geld voor zo weinig school' zijn geen uitzondering.

Duidelijk was dat leerlingen en studenten blij waren dat hun mening gevraagd werd. Het LAKS, de JOB en de LSVb doen de volgende aanbevelingen:


- Studenten en leerlingen moeten meer te zeggen krijgen over hun onderwijs. Vooral in het voortgezet- en middelbaar beroeps onderwijs ligt de oplossing voor de hand: een verplichte studenten- en leerlingenraad. De medezeggenschap moet versterkt worden.
- We vragen de minister om streng te controleren op de kwaliteit van de opleidingen, het aantal lesuren en de aard en mate van begeleiding die de studenten en scholieren wordt geboden.

- We moeten goed kijken naar de rol van de docent. Docenten moeten veel, veel beter (bij) geschoold, beoordeeld en betaald worden.

U bent van harte uitgenodigd om te komen bij de overhandiging. De overhandiging van de noodklok zal plaatsvinden op vrijdag 30 maart om 9.00u. voor of in het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Rijnstraat 50 in Den Haag (tegenover Den Haag CS). U ontvangt daar ook een rapport met een overzicht van de klachten.

Het Ministerie wil graag van te voren weten wie er langskomen. Wilt u bij de overhandiging aanwezig zijn, geef dan uw naam door via Irene van den Broek, irene@lsvb.nl.