ABVAKABO FNV

KPN wil Collections overbrengen naar KPN Contact Groningen

KPN en KPN Contact hebben afgelopen dinsdagavond 27 maart voor alle werknemers van KPN Collections een presentatie gehouden over de toekomst van KPN Collections. Deze bijeenkomst is in een kort tijdsbestek georganiseerd op aandringen van de ondernemingsraad van KPN Consumentenmarkt. De ondernemingsraad is een aantal dagen daarvoor over de toekomstplannen geïnformeerd. In reactie op deze plannen heeft de ondernemingsraad als eis op tafel gelegd dat ook de werknemers zo snel als mogelijk over het hele verhaal geïnformeerd zouden moeten worden.

Toekomstplannen

Tijdens de bijeenkomst in de Galgenwaard is uitgelegd welke plannen KPN heeft met de werkzaamheden van de medewerkers bij KPN Collections. Een boodschap die voor veel medewerkers ingrijpende gevolgen zal hebben. KPN wil de uitvoerende werkzaamheden bij KPN Collections overdragen aan KPN Contact en (min of meer tegelijkertijd) de werkzaamheden samenbrengen in Groningen. Concreet betekent dit dat de KPN Collections-vestigingen in Zwolle, Eindhoven en Rotterdam volgens deze plannen gesloten zullen worden.

Deze dubbele boodschap sloeg in als een bom. De overgang naar KPN Contact betekent de overgang naar een andere cao met duidelijk andere arbeidsvoorwaarden. En wat betekent dit concreet voor het huidige arbeidsvoorwaardenniveau? Daarnaast is voorgesteld om het werk te centraliseren in Groningen. Waarbij het zeer waarschijnlijk is dat in ieder geval de medewerkers in Eindhoven en in Rotterdam niet in de gelegenheid zullen zijn om het werk naar Groningen te zullen volgen. Kortom allemaal onzekerheden.

Rollen

Bij een dergelijk voorgenomen besluit spelen diverse partijen een rol. De ondernemingsraad adviseert over het nut en de noodzaak van de voorgenomen reorganisatie. De ondernemingsraad bestudeerd of de onderbouwing van de werkgever deugdelijk is. Het is de taak van de werkgever om aan de ondernemingsraad voldoende aannemelijk te maken dat de geformuleerde doelstellingen bijdragen aan een verbetering van de continuteit van de bedrijfsvoering.

De rol van de vakorganisaties is om met KPN en KPN Contact de arbeidsvoorwaardelijke overgang te regelen. Werknemers worden bij overgang van onderneming beschermd door de wet. In de wet overgang ondernemingen is geregeld dat alle rechten en plichten die voortvloeien uit de individuele arbeidsovereenkomst op het moment van overgang van KPN overgaan naar KPN Contact. Dat betekent onder andere dat de dienstjaren bij KPN (en rechtsvoorgangers) mee over gaan naar KPN Contact, maar ook dat het karakter van de overeenkomst (bepaalde of onbepaalde tijd) behouden blijft. Tijdens de onderhandelingen zetten wij steevast in het op het repareren van de verschillen tussen de twee caos. Echter aangezien de onderhandelingen over de nieuwe cao KPN Contact op dit moment zijn afgebroken, zullen ook de onderhandelingen over een arbeidsvoorwaardelijke overgang worden opgeschort.

Proces

Voordat wij met de werkgever over de overgang kunnen praten, willen wij eerst met de werknemers van gedachten wisselen over de voornemens van de werkgever. Wij nodigen u hierbij uit voor de sessies in het land. Tijdens deze sessies willen wij met u stilstaan bij de voors- en tegens van een eventuele overgang en willen wij u informeren over uw rechten en uw plichten als werknemer indien dit voorgenomen besluit wordt omgezet in een definitief besluit.
De sessies vinden plaats op

Dinsdag 3 april 2007. Van 19.00 tot 21.00 uur

ABVAKABO FNV regiokantoor, Pegasusweg 200 te Rotterdam

Donderdag 5 april 2007. Van 19.00 tot 21.00 uur

ABVAKABO FNV regiokantoor, Leonard Springerlaan 23 te Groningen.

Neem gerust uw niet of anders georganiseerde collega mee naar de bijeenkomst.
Wij zien u graag in Rotterdam of in Groningen.
29-03-2007