GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

28 maart 2007

Geen honden en katten meer in winkels: dierenbeschermers reageren tevreden

Kamercommissie keurt meerderheidsakkoord over verkoopsbeperkingen honden en katten goed

GAIA, Animaux en Péril, Blauwe Wereldketen, Veeweyde, Help Animals en 150 andere organisaties voor dierenbescherming, hondenscholen, dierengedragstherapeuten en dierenartsen reageren samen met de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus verheugd op de stemming (met 9 stemmen tegen 4) van het meerderheidsakkoord over de verkoop van honden en katten in de Kamercommissie Volksgezondheid en Consumentenzaken.

Honden en katten mogen vanaf 1 januari 2009 niet meer in winkels en aanhorigheden (bijgebouwen, tuin, ...) gehouden en tentoongesteld worden. Iedereen, die honden of katten kweekt, zal erkend moeten worden. En de verkoop in kwekerijen van honden en katten die niet uit de eigen kweek komen, is enkel toegelaten wanneer deze dieren van erkende kwekerijen komen, die beantwoorden aan alle wettelijke voorwaarden. Ook de verkoop op krediet wordt verboden. Sp.a-Spirit, Open VLD, PS en MR stemden voor. CD&V en Vlaams Belang stemden tegen. Het aangenomen voorstel moet nog in plenaire zitting gestemd worden vooraleer het wet kan worden.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch was aanwezig bij de stemming: "Hoewel we liever een totaalverbod hadden gezien, is het meerderheidsakkoord dat nu aangenomen is onder impuls van Sp.a-kamerlid Magda De Meyer met de steun van Open VLD, toch een behoorlijke verbetering in het belang van het dierenwelzijn en de consumenten. Het is een noodzakelijke maatregel tegen impulsieve en ondoordachte aankopen van ongesocialiseerde dieren die na enkele dagen ziek worden of sterven of ernstige gedragsstoornissen ontwikkelen. Het is ook een goede zaak dat het parallelle circuit van niet-erkende kwekers wordt aangepakt. Dit meerderheidscompromis moet ook de massale invoer aan banden leggen van pups uit Oost-Europa, die ginder in abominabele omstandigheden gekweekt worden."
Ook minister voor dierenwelzijn Demotte steunt het akkoord met overtuiging, zei hij in de Kamercommissie. Hij ziet het als complementair met zijn koninklijk besluit dat hij wil nemen.

Wat betekent dit nu?
Honden en katten mogen vanaf 1 januari 2009 niet meer fysiek in de winkel en aanhorigheden aanwezig zijn, maar de dierenwinkel mag ze wel nog b.v. via een catalogus verkopen. De dierenverkopers kunnen ook zelf een kwekerij opstarten of tussenpersoon zijn van een kwekerij. Belangrijk detail: geen parallel circuit meer van niet-erkende personen. Iedereen, die honden of katten kweekt, zal over een erkenning moeten beschikken. De kwekers mogen ook dieren verkopen die ze niet zelf gekweekt hebben, maar deze moeten afkomstig zijn van erkende kwekerijen die aan alle wettelijke voorwaarden voldoen. Op die manier kan de verkoop van puppy's uit Oost-Europa waar puppy's en fokteven in verschrikkelijke omstandigheden worden gehouden, tegengegaan worden. En ook geen verkoop op afbetaling meer. Via een koninklijk besluit worden zo nodig steunmaatregelen geregeld om dierenwinkels bij te staan bij de omschakeling naar kwekerij.

Dat er een breed draagvlak is voor het verbod bewijzen de 127 000 handtekeningen die GAIA, Animaux en Péril, Veeweyde, Help Animals en Anti Broodfok Actie in een maand inzamelden.

5 x meer risico op zieke pup in winkel en 7x meer sterfte Een collectief van 155 Belgische dierenorganisaties en specialisten
- onder impuls van GAIA, Animaux en Péril, De Blauwe Wereldketen, Het Blauwe Kruis van België, Veeweyde, SRPA Charleroi en Help Animals - wijst erop dat men in een winkel vijf keer meer risico loopt op een pup die na aankoop ziek wordt en zeven keer meer risico op een pup die sterft, dan bij een kweker.