Gemeente De Marne


militaire

Oefeningen omgeving Marnewaard

In verband met oefeningen en trainingen vinden er in week 12, 13 en 15 vliegactiviteiten plaats met militaire jachtvliegtuigen en helikopters boven het militaire oefenterrein ´de Marnewaard´. Op woensdag 21 maart (week 12) en dinsdag 27 maart tot en met donderdag 29 maart (week 13) zal de vliegbasis Volkel, zich voorbereiden op een eindinspectie van de Commandant Luchtstrijdkrachten. De oefeningen zullen gehouden worden onder de namen `Joint Counter-Terrorism` (week 12) en `Adventure Concreet` (week 13). In week 15, op 10, 11, 12 en 13 april oefent zowel de vliegbasis Leeuwarden en vliegbasis Volkel alsook eventuele buitenlandse luchtmachten boven de Marnewaard en Noord-Friesland.

Tijdens deze oefeningen wordt er gevlogen van 08.00 uur ´s ochtends tot 22.45 uur ´s avonds. De oefening wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met helikopters van de Tactische Helikopter Groep (THG) en grondgebonden eenheden van de Koninklijke Landmacht

De grondeenheden zullen aanwijzingen geven aan vliegers van jachtvliegtuigen over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. Daarnaast zullen helikopters het ophalen en afzetten van voertuigen en personeel beoefenen. Tevens zullen de helikopters verkenningsvluchten uitvoeren.

De deelnemende helikopters en jachtvliegtuigen vliegen boven de Marnewaard op lage hoogte. Voor jachtvliegtuigen varieert de minimum vlieghoogte van 500 voet (150 meter) tot 250 voet (75 meter). Voor helikopters bedraagt de minimum toegestane vlieghoogte 150 voet (50 meter) of incidenteel zoveel lager als in verband met de opdracht noodzakelijk is. Het Waddengebied is aangewezen als Staatsnatuurmonument en de voorwaarden voor vliegen boven de Waddenzee (minimum vlieghoogte van 450 meter) worden bij deze oefening nadrukkelijk gehandhaafd. Om reden van vliegveiligheid wordt boven zogenaamde ´bird sanctuaries´ (Lauwersmeer) een minimale vlieghoogte aangehouden van 1000 voet (300 meter).

Voor eventuele klachten kunt u contact opnemen met het gratis klachten- nummer van het Bureau Geluidhinder van de Koninklijke Luchtmacht, telefoon: 0800-0226033.