14-2-2007 /> Seminars Innovatie in de zorg

Op donderdag 29 maart, 5 april en 12 april aanstaande organiseren wij op drie verschillende locaties een seminar over innovatie in de zorg. Het doel is u in één middag volledig bij te praten over dit onderwerp. Graag nodig wij u hiervoor uit. Deelname aan deze seminars is gratis. Zorg dat u zich snel inschrijft, het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

U kunt zich hier over drie werkdagen inschrijven.

Forse uitdaging
De zorgsector staat voor forse uitdagingen. De samenleving stelt hogere eisen aan de zorg, terwijl de budgetten binnen de perken moeten blijven. Daarnaast komt de zorgconsument nog centraler te staan en de concurrentie tussen zorgaanbieders en zorgverleners neemt toe. Ondertussen blijft de belangrijkste doelstelling ongewijzigd: goede zorg verlenen aan patiënten.

De noodzaak tot innovatie
De vraag naar zorg neemt de komende jaren alleen maar toe. Door de stijgende zorgvraag zou naar verwachting in 2025 één op de vijf Nederlanders in de zorg moeten werken. Zorginstellingen zullen slimmer en slagvaardiger moeten opereren om de kwaliteit en continuïteit van de zorg te kunnen blijven garanderen. In deze situatie is een optimale inzet van ICT noodzakelijk.

Maak kennis!
Met dit in het achterhoofd organiseert Simac op 29 maart, 5 en 12 april een seminar. Vanuit verschillende invalshoeken beantwoorden we brandende vragen over ICT in de zorg. Zoals hoe zorgt een organisatie met behulp van ICT voor professionele, stabiele en flexibele ondersteuning van processen en medewerkers? En hoe ziet een virtueel verpleeghuis er uit? En wat betekent dat voor de financiering?

Locaties
De seminars vinden plaats op:

* 29 maart 2007, BurgGolf St. Nicolaasga (Friesland)
* 5 april 2007, BurgGolf Haverleij in Den Bosch
* 12 april 2007, BurgGolf Zoetermeer

Programma

13:00 uur Ontvangst met lunch

14.00 uur Inleiding
Wim van der Velden - Simac
De zorgsector is volop in beweging. De samenleving stelt hogere eisen aan de zorg, concurrentie wordt harder en budgetten moeten binnen de perken blijven. Wat komt er op u af en welke rol kan ICT hierin spelen?

14.15 uur Vicasa, zorg aan huis
Ben de Klerk - Simac
Vicasa is een innovatief woon- en zorgconcept van Simac dat ouderen in de gelegenheid stelt om zelfstandig thuis te blijven wonen. De combinatie thuiszorg en ICT maakt het mogelijk een virtueel verpleeghuis in elke woonomgeving op te zetten, met alle voorzieningen voor zorg, welzijn, veiligheid en comfort. Simac legt uit hoe dit concept werkt.

14.45 uur ZorgNet: instrument voor nu en morgen Marcel Bary - Simac
ZorgNet omvat een compleet pakket van ICT-producten en -diensten voor de zorg. Het is een uniek platform voor zowel algemene als zorgspecifieke toepassingen.

15.15 uur Pauze

15.30 uur Deskundigen delen hun ervaring
Externe sprekers
Op elk seminar presenteert een deskundige uit de praktijk zijn ervaringen op het gebied van zorg en ICT. De aandacht gaat uit naar toepassingen, waarbij chronisch zieken en herstellende patiënten thuis worden begeleid. Tevens komen de noodzakelijke veranderingen van het huidige zorgstelsel aan bod.

De onderstaande externe sprekers zullen aanwezig zijn op de volgende data: 29 maart 2007 - Martijn Schuurmans, Telezorg
5 april 2007 - Jeroen Vermeulen, Fontys Hogescholen 12 april 2007 - Jeroen Vermeulen, Fontys Hogescholen

16.00 uur Financiering van ICT in de zorg
Bart Meeuwis - Simac
Een cruciale factor voor het succes van een woon- en zorgconcept is de financiering. Simpelweg omdat de kosten door niemand worden vergoed en het doorbelasten naar de bewoners niet gaat werken. Simac heeft een financieringsmodel ontwikkeld, gebaseerd op de prijselasticiteit van zorgdiensten en verschillende overheidsregelingen.

16.30 uur Demonstratie woon- en zorgconcept Vicasa Tijdens de demonstratie wordt een beeldverbinding opgebouwd tussen cliënt en zorgcentrale. Met behulp van domotica kan de "woning" worden aangestuurd. Op de centrale is te zien, hoe alle oproepen binnen komen voor advies, alarm of aanvragen voor diensten. En hoe via de centrale gereageerd kan worden op deze oproepen.

17.00 uur Afsluiting met borrel