Stichting Bouw Research

WaterWeg seminar wil wateroverlast op bouwlocaties voorkomen

Bouwpartijen moeten de krachten bundelen om wateroverlast op bouwlocaties tegen te gaan. Daarom organiseren SBR en CAO-partijen in de bouw op 29 maart in het Bouwhuis in Zoetermeer het 'WaterWeg-seminar'. Doel van het seminar is ieders belangen in de keten van planvorming tot oplevering zichtbaar te maken. Daarmee kunnen gemeenten, waterschappen projectontwikkelaars en aannemers hun activiteiten op elkaar afstemmen en zo wateroverlast voorkomen. Minder wateroverlast is in het belang van zowel werkgevers als werknemers. Op natte bouwplaatsen meldt meer dan 90% van de werknemers klachten. Werkgevers betalen de kosten voor verzuim en vertraging.

Natte bouwplaatsen zijn voor personeel of materieel slecht toegankelijk. Daardoor stagneert de bouw en zijn noodmaatregelen nodig. Schades van een half miljoen euro zijn voor projectontwikkelaars geen uitzondering. Onderzoek van Stichting Arbouw toont aan dat één op de drie bouwplaatsen kampt met moeilijke begaanbaarheid. Negen van de tien bouwplaatswerknemers daar krijgen hierdoor (arbo)klachten. Preventie van klachten wordt door personeelsschaarste in de bouwsector steeds belangrijker. Ook in de gebruiksfase blijft schade door wateroverlast ontstaan. Bewoners stellen gemeentes of projectontwikkelaars aansprakelijk voor de kosten. Vereniging Eigen Huis verzamelde al honderden van zulke claims.

WaterWeg-project
Het gratis toegankelijke seminar is onderdeel van het WaterWeg-project. SBR heeft samen met de CAO-partners in de bouw in dit project het probleem aangezwengeld. Duidelijk is dat een oplossing niet van één kant kan komen. Beslissingen in de beginfase hebben grote gevolgen voor de rest van het traject. Een ketenbenadering is nodig om maatregelen vanuit verschillende gezichtspunten te integreren. Het 'WaterWeg-seminar' op 29 maart belicht wat de verschillende bouwpartners kunnen doen om wateroverlast beheersbaar te houden. Rode draad voor de bijeenkomst is de publicatie 'Handreiking WaterWeg'. Deze uitgave is voor doelgroepen kosteloos verkrijgbaar of te downloaden op www.waterweg.info. Voor het WaterWeg-project ontwikkelde Arbouw met vhp Ergonomie een checklist die inzicht geeft in de persoonsbegaanbaarheid van bouwplaatsen na regenval. Die checklist wordt nu op 20 bouwplaatsen getoetst op praktische bruikbaarheid en daarna eventueel bijgesteld.

Sombere scenario's
De stijging van wateroverlast op bouwplaatsen gaat gelijk op met de klimaatverandering. In de periode van 1900 tot 2005 steeg de jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Nederland met 20%. Het rapport 'Effecten van Klimaatverandering in Nederland' van het Milieu en Natuur Planbureau schetst sombere scenario's. De neerslagtoename becijfert het bureau voor de komende eeuw op 10 tot 40%. Op die extra hoeveelheid regen zullen bouwers moeten anticiperen. Temeer omdat toekomstige bouwlocaties vaker op kleigronden liggen, die moeilijker water doorlaten.