SGP


29 - 03 - 07 | SGP wil dat raadsleden en wethouders een Nederlands paspoort hebben

De SGP wil dat gemeenteraadsleden en wethouders de Nederlandse nationaliteit hebben. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die kamerlid Van der Staaij heeft gesteld aan de regering. Van der Staaij stelt zijn vragen naar aanleiding van een mededeling van een woordvoerder van de VNG dat er in Limburg enkele wethouders zijn die alleen de Duitse nationaliteit hebben.

De SGP vindt dat wie een belangrijke representatieve of bestuurlijke functie wil bekleden in Nederland de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Als waar is dat ook niet-Nederlanders voor dat soort functies in aanmerking komen, wil de SGP dat de wet op dit punt wordt veranderd.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over raadsleden en wethouders zonder Nederlandse nationaliteit

Vraag 1
Is het juist dat personen die niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit in Nederland raadslid of wethouder kunnen worden?

Vraag 2
Kunt u aangeven hoeveel raadsleden en wethouders er in Nederland zijn die niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit?

Vraag 3
Vindt u het wenselijk dat belangrijke representatieve en bestuurlijke functies als raadslid en wethouder worden uitgeoefend door personen die niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit?

Vraag 4
Bent u bereid de regelgeving zodanig aan te passen dat voor het vervullen van de functies van raadslid en wethouder het bezitten van ten minste de Nederlandse nationaliteit is vereist?

Trouw, 24 maart 2007, p. 4.

SGP wil dat raadsleden en wethouders een Nederlands paspoort hebben