Gemeente Tilburg

29-3-2007
Indoorsport- en evenementencomplex op terrein Van Gend & Loos Wielerzesdaagse als warming-up

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Tilburg ligt, verrijst er binnen 5 jaar een heuse
indoorwielerbaan/atletiekbaan alias evenementen/concerthal. De beoogde plek is het Van Gend & Loos terrein aan de Hart van Brabantlaan. Momenteel doet het terrein nog dienst als rangeerterrein van de NS. Het college heeft besloten om de haalbaarheid van een dergelijke mega sport- en evenementenvoorziening in de stad te laten onderzoeken. De uitkomst van het onderzoek wordt vóór de zomer van 2008 verwacht.

In Tilburg is er al vaker gesproken over de aanleg van een indoorwielerbaan. Momenteel telt Nederland slechts twee indoorwielerbanen: Een in Amsterdam en een in Alkmaar. In het zuiden van Nederland ontbreekt zo'n voorziening.
Een indooratletiekbaan is er momenteel niet in Nederland. Atleten moeten voor wedstrijden, trainingen en kampioenschappen uitwijken naar het buitenland. Binnen de Tilburgse atletiekwereld is de behoefte aan een indoorbaan groot. Tilburg heeft al wel een outdooratletiekbaan maar in de winter wordt deze baan heel snel glad en is het niet mogelijk om er op te trainen. Daarnaast is het veel prettiger voor atleten om in het winterseizoen binnen te kunnen trainen en op andere momenten wanneer daar behoefte aan is.

De combinatie van een indooratletiekbaan en wielerbaan past goed in het Tilburgse topsportconcept, stelt sportwethouder Jan Hamming. Onze stad heeft een lange traditie en een goede reputatie op het gebied van atletiek en wielrennen.
Deze indooratletiekbaan, gecombineerd met een wielerbaan, is vrij uniek in Nederland. In Apeldoorn is men pas gestart met de bouw van zo'n combinatiehal.
De banen kunnen zowel voor de topsport als de breedtesport een belangrijke rol spelen. Wat trainingen betreft, zal het een lokale en regionale functie en aantrekkingskracht hebben en voor de wedstrijden een nationale/internationale functie. Ook voor de passieve recreant zou deze topsportvoorziening in Tilburg een belangrijke aanwinst zijn. De mensen kunnen genieten van de diverse sportontmoetingen die hier plaats gaan vinden. Door het realiseren van een dergelijke voorziening verdwijnt een "witte vlek" in accommodaties voor deze takken van sport in Nederland, aldus Jan Hamming.

Vanuit de Tilburgse cultuursector bestaat er een sterke behoefte aan een accommodatie waarin hoogwaardige evenementen kunnen plaatsvinden voor cultuur en muziek die nu niet in 013 terecht kunnen. Toevoeging van deze functie draagt naar verwachting eveneens bij aan een gezonde jaarexploitatie van de gewenste investering.

Haalbaarheidsonderzoek
International Six Day Organisation & Sports till Agency uit Breukelen gaat het komend half jaar het haalbaarheidsonderzoek verrichten. Het bureau heeft een behoorlijke staat van dienst op het gebied van het ontwikkelen en exploiteren van sportaccommodaties in de meest brede vorm en wieleraccommodaties in het bijzonder.
Voorbeelden zijn o.a.:
De verbouwing van de toenmalige onoverdekte wielerbaan in Sloten tot het huidige Velodrome in Amsterdam.
Diverse haalbaarheidsonderzoeken voor sportaccommodaties in binnen- en buitenland zoals stadions in Dortmund, Stuttgart en Sparta Rotterdam, indoortopsporthal in Amsterdam en Almere. Organisatie van wielerzesdaagse in Rotterdam, Amsterdam en Maastricht.

Wielerzesdaagse
Het college ziet de incidentele wielerzesdaagse in 2009 als een goede warming-up voor het beoogde mega indoorsport- en evenementencentrum. Het zou geweldig zijn als wij al in 2009 een meerdaags wielerevenement in de stad kunnen programmeren, zeg maar als onderdeel van de festiviteiten rond 'Tilburg 200 jaar stadsrechten', aldus Jan Hamming. Het idee is om op het Van Gend en Loos terrein een mobiele baan (zoals die voor de zesdaagse van Rotterdam in Ahoy wordt gebruikt ) tijdelijk neer te zetten. International Six Day Organisation & Sportstill Agency onderzoekt momenteel of deze zesdaagse op die locatie een haalbare en betaalbare zaak is.