Gemeente Wageningen

Gemeente Wageningen zet in op energiebesparing en duurzaam bouwen

De gemeente Wageningen wil zich krachtig inspannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De gemeente heeft een programma opgesteld voor haar klimaatbeleid voor de eerstkomende periode, tot augustus 2008. Naast een aantal andere activiteiten wil de gemeente in deze periode vooral de nadruk leggen op twee speerpunten: energiebesparing en duurzaam bouwen (DuBo).

In het collegeprogramma 2006-2010 neemt duurzaamheid en energiebesparing een belangrijke plaats in. In de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling is uitgewerkt wat het huidige college op dit gebied gerealisseerd wil zien.

Energiebesparing
B&W wil een grote energiebesparingscampagne opzetten, gericht op alle huishoudens, bedrijven en instellingen in Wageningen. De gemeente Wageningen zal daarbij zelf het goede voorbeeld geven en gaat beginnen met zelf een energiebesparingcampagne uit te voeren in de gebouwen waar de gemeentelijke organisatie is gehuisvest.

Duurzaam bouwen
Er zal gezorgd worden dat het in 2005 afgesloten regionale DuBo-convenant `Gezond en toekomstgericht bouwen' zo goed mogelijk wordt nageleefd binnen de gemeente. Vooral bij de meest kansrijke nieuwbouw- en renovatieprojecten zal ernaar gestreefd worden om daadwerkelijk hoge duurzaamheids- en energieprestaties te realiseren. Het college wil dat er tijdens de collegeperiode 1000 - 1500 nieuwe woningen bijkomen. `Bouwen voor de toekomst' heet het collegeprogramma. Door `gezond en toekomstgericht' te bouwen worden dat woningen die zo goed mogelijk aan de eisen van de toekomst voldoen en die gedurende vele tientallen jaren de uitstoot van een aanzienlijke hoeveelheid broeikasgassen kunnen schelen.