Gemeente Den Haag

Van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april brengen een viertal NAVO mijnenjagers van de Standing NATO Mine Countermeasure Group 1 (SNMCMG1 ) een bezoek aan Scheveningen Haven.
De eenheid wordt beschouwd als één van de best getrainde en uitgeruste mijnenbestrijdingsverbanden ter wereld en kan wereldwijd worden ingezet. Het gaat om BNS Narcisvan de Belgische marine; Hr. Ms. Makkum van de Nederlandse marine; HNOMS Hinnoyvan de Noorse marine en LVNS Namejsvan de Letse marine.

De schepen worden afgemeerd aan de Adriaan Maaskade. Op zaterdag en op zondag zijn de mijnenjagers Narcis en Makkum van 14.00 uur tot 16.00 uur open voor het publiek.

De mijnenjagersgroep, die Scheveningen aandoet behoort tot de Immediate Reaction Forces van de NAVO en valt onder commando van Supreme Allied Commander Europe te Brunssum. De schepen hebben op de Noordzee net de operatie Beneficial beëindigd, die er op was gericht mijnenbestrijdings-procedures te oefenen en verbeteren. De groep mijnenjagers staat onder bevel van commandant Serge Ots van de Belgische marine.