VVD


vvd
International
29-3-2007

Bezoek partijleider van Liberale Partij van Kosovo PLK aan VVD, Den Haag

Van 26 tot 28 maart heeft Gjergj Dedaj, partijleider en parlementslid, van de Liberale Partij van Kosovo (PLK) een aantal VVD-prominenten bezocht.

Bezoek partijleider PLK (Liberale Partij van Kosovo)

Van 26 tot 28 maart heeft een delegatie van onze zusterpartij PLK (volwaardig lid van de ELDR en LI) uit Kosovo, onder leiding van de heer Gjergj Dedaj, partijleider en parlementariër, een bezoek gebracht aan Nederland. Belangrijkste reden hiervoor was het bespreken van de status van Kosovo - een zeer belangrijk punt om de vrede en veiligheid te waarborgen in dat deel van ons Europese continent - en steun daarvoor te zoeken.

De definitieve status van Kosovo is momenteel een heet hangijzer: deze provincie van Servië staat al jaren onder streng internationaal toezicht (VN, NAVO) en wil onafhankelijk worden, in eerste instantie nog steeds onder toezicht. Dit is ook het voorstel van VN-gezant Martti Ahtisaari. Belangrijkste voorwaarde is dat de (Servische) minderheden worden beschermd. Ook de PLK is, onder genoemde voorwaarden, voorstander van dit plan. Servië noemt het onafhakelijkheidsplan echter illegaal en lijkt vooralsnog gesteund te worden door Rusland. De kwestie zal binnenkort in de VN Veilgheidsraad aan de orde komen.

Het Internationaal Secretariaat van de VVD heeft op aanvraag van PLK een programma opgezet. Er zijn nuttige ontmoetingen geweest met de Westelijke Balkan- en Kosovo-deskundigen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en bij het ICTY, het Joegoslavië tribunaal. Op politiek vlak zijn er besprekingen geweest met Mark Rutte, Hans van Baalen, Han ten Broeke, Jochem de Groot (beleidsmedewerker BuZa VVD fractie), Mark Dijk (Internationaal Secretaris) en Caroline van Thessen (International Programme Officer, Int'l Secr.), alsook met Alexander Pechtold en Simone Filippini (Internationaal Secretaris D66). De VVD steunt de PLK in haar inspanningen en doet haar best de moeilijke kwesties die op de Balkan spelen hoog op de agenda te plaatsen. Tijdens het bezoek van de Kosovaarse delegatie zijn ook zaken besproken als de toekomstige samenwerking tussen de VVD en PLK, de toekomst van Kosovo na de statusbepaling, economische zaken en de Europese integratie van de Westelijke Balkan.