Senternovem


29-03-2007 | Energieneutraal telen dichterbij

Steeds meer telers tonen belangstelling voor de ontwikkeling van een energie- neutrale glastuinbouw ofwel: wat er aan energie uitgaat, moet er ook weer in. Zij passen nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in op hun bestaande bedrijf. Deze telers kunnen op weg richting energieneutrale kas op steun rekenen, onder andere via subsidie in het kader van de EOS-regeling.

Via de EOS-regeling (Energie Onderzoek Subsidie) worden inmiddels zeven demonstratieprojecten met (semi-)gesloten kassen gesubsidieerd. De projecten voldoen aan de belangrijkste criteria voor de subsidieregeling. Ze zijn innovatief en duurzaam en er wordt met energiezuinige en (bijna) rendabele kassystemen gewerkt. Dit gebeurt met behulp van hoogwaardige klimaatsysstemen. De (semi-)gesloten kassen kunnen daardoor een 10 tot 20 procent hogere productie opleveren.

Via de zeven projecten moet duidelijk worden hoe een hogere investering in de orde van 50 tot 75 euro per vierkante meter kan worden terugverdiend met een hogere productie en lagere energiekosten. Uit de ervaringen moet ook naar voren komen wat de beste systeemkeuzes zijn voor een energieneutrale glastuinbouw in de periode 2007 tot 2020.

Klik hier voor het volledige artikel.

Meer informatie

Artikel 'Energieneutraal telen dichterbij' uit Groenten en Fruit