Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSBERICHT
Amsterdam, 29 maart 2007

Utrechtse oorlogsmonumenten geadopteerd

Erica Terpstra roept scholen op mee te doen aan 'Adopteer een Monument'

De provincie Utrecht is drie monumentadopties rijker. Met een officiële adoptieceremonie en een certificaat uit handen van Erica Terpstra hebben de Montessorischool uit Den Dolder, de Julianaschool uit Bilthoven en basisschool De Twijn uit Utrecht zich aangesloten bij het project Adopteer een Monument. Dit educatieve project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei betrekt kinderen bij de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in hun eigen omgeving.

Met de adoptie van drie monumenten van de Nederlandse Spoorwegen in de provincie Utrecht is vanmiddag een aftrap gegeven voor het project 'Adopteer een Monument' in 2007. Aan de hand van het verhaal achter 'hun' geadopteerde monument maken kinderen kennis met de Tweede Wereldoorlog en de traditie van herdenken. Erica Terpstra, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: "Het is mooi dat scholen monumenten adopteren. Zo leren de kinderen niet alleen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in hun eigen omgeving, maar worden ze uitgedaagd om het verhaal zelf ook weer door te vertellen. "

Tijdens de adoptieceremonie legden de 90 leerlingen van de drie scholen zelfgemaakte bloemen bij het Centrale NS monument. Ton Honing, hoofd representatie van de NS en Ella Prins, directeur van de Julianaschool gaven aan waarom het project voor hun zo belangrijk is. Ella Prins: "Ik stel het op prijs dat wij door het Nationaal Comité 4 en 5 mei attent zijn gemaakt op de mogelijkheid om middels adoptie de zorg voor het oorlogsmonument aan het spoorwegstation in Bilthoven op ons te nemen."

De leerlingen uit Bilthoven en Den Dolder lieten op de terugreis een portret van de schoolklas in een speciale fotolijst achter op de perrons bij de monumenten. Zo kan iedereen die de stations aandoet zien dat de school mee doet aan 'Adopteer een Monument'. Eenzelfde portret wordt ook in de school en gemeentehuis opgehangen.

In totaal staan er in Nederland ruim 3000 oorlogsmonumenten, waarvan bijna 200 in de Provincie Utrecht. 700 Nederlandse oorlogsmonumenten zijn door zo'n 1200 scholen geadopteerd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt andere scholen in Nederland uit om ook een oorlogsmonument in hun omgeving te adopteren.


Noot voor de redactie,