Gemeente Castricum

Gemeente gaat streng controleren tegen opslagtanks

De gemeente Castricum gaat streng controleren op ondergrondse opslagtanks. Deze controle is om te kijken of opslagtanks voldoen aan de normen. Deze normen zijn vastgelegd in BOOT 1998. Dit besluit bevat de regels voor de opslag van vloeibare stoffen en afgewerkte olie in ondergrondse tanks. Het doel van dit besluit is het voorkomen dat lekkende ondergrondse tanks de bodem of het grondwater verontreinigen.

Wanneer de tanks niet in gebruik zijn dienen deze tanks te worden verwijderd. Als de tank nog wel in gebruik is, maar niet voldoet aan de voorwaarden van BOOT 1998, de eigenaar dient hier binnen 12 weken maatregelen tegen te treffen. Als dat niet is gebeurd binnen die 12 weken, wordt de tank alsnog verwijderd op kosten van de eigenaar. De tanks die nog in gebruik zijn volgens de reglementen van BOOT, moeten jaarlijks gecontroleerd worden op kathodische bescherming, peilbuizen en de aanwezigheid van water en bezinksel in de tank.

Op dit moment bevinden zich er ongeveer 100 tanks in de gemeente Castricum. De afdeling Milieu van de gemeente is momenteel bezig met een onderzoek om de exacte aantallen van de ondergrondse tanks vast te stellen.