Provincie Utrecht

betrekken bij cultuur

Meer mensen betrekken bij cultuur

23-3-2007 -

Provincie Utrecht op zoek naar culturele initiatieven

De provincie Utrecht is op zoek naar culturele projecten die meer mensen laten deelnemen aan culturele activiteiten. Heeft uw organisatie of vereniging een goed idee om meer mensen te betrekken bij cultuur, dan zorgt de provincie voor een financiële bijdrage zodat u uw idee kunt realiseren. Voorwaarde is wel, dat de culturele activiteit in minimaal twee gemeenten in de provincie plaatsvindt. Cultuur ziet de provincie breed: van podiumkunst tot literatuur en beeldende kunst, van media tot cultuureducatie, maar ook betreft het het culturele erfgoed zoals archeologie, monumenten en historische geografie. Daarbij gaat het over zowel amateurkunst als professionele kunsten.

Wie komt in aanmerking voor subsidie?

De subsidieregeling is bedoeld voor nonprofit organisaties en instellingen die culturele projecten organiseren, die bovenlokaal zijn. Dat wil zeggen dat projecten in minimaal twee gemeenten moeten plaatsvinden, en indien de grote gemeenten Utrecht of Amersfoort erbij betrokken zijn in minimaal drie gemeenten. Samenwerken met een andere organisatie of instelling om het bereik te vergroten is een pré. De organisatie zelf hoeft geen culturele instelling te zijn en er kan zowel samengewerkt worden met een gelijksoortige als niet gelijksoortige organisatie. Gemeenten zélf komen niet in aanmerking voor subsidie. Het subsidiebedrag per project bedraagt maximaal EUR 20.000,-.

Om wat voor projecten gaat het?
Projecten die inwoners van de provincie, actief of passief, betrekken bij cultuur.
Voorbeelden van projecten die afgelopen jaar zijn gehonoreerd zijn de projecten "Muziek! Live and kicking", waarin klassieke muziek toegankelijker wordt gemaakt voor jongeren; het ontwikkelen van een literaire fietstocht in de regio De Bilt, Zeist, Soest; "Musicus in de klas" waarin kinderen van groep 5 en 6 kennismaken met verschillende muziekinstrumenten en professionele musici ontmoeten; "De BoodschappenPlusBus op culturele toer", gericht het organiseren van culturele uitstapjes voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking die dat niet meer zelfstandig kunnen en tot slot de ontwikkeling en uitvoering van een theaterproductie in Vianen en Nieuwegein waarin de rivier De Lek een belangrijke plek inneemt.

Kortom, een diversiteit aan vernieuwende culturele activiteiten, georganiseerd door uiteenlopende verenigingen en organisaties. Projecten die niet in aanmerking komen zijn projecten waarvoor al eerder een provinciale subsidie is verleend. Ook moet een project uiterlijk een jaar na de datum van de subsidieverlening zijn afgerond.

Subsidie aanvragen via www.cultuurbereik-utrecht.nl Aanvragen kunnen worden ingediend bij de provincie tot 1 juni 2007. Het aanvraagformulier kunt u vinden op de website van de provincie onder www.cultuurbereik-utrecht.nl bij bijzondere projecten. Daar vindt u tevens meer informatie over het actieprogramma en de subsidievoorwaarden.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 2582015