Gemeente Vlaardingen


Nieuw bos

29 maart 2007

Boomfeestdag Foto Arie Wapenaar

Dit jaar bestaat de Stichting Nationale Boomfeestdag 50 jaar. Dit jubileum werd in Vlaardingen passend gevierd, vorige week woensdag. In de Broekpolder werd een compleet nieuw bos geplant. Wethouder Wijkbeheer Anny Attema hielp mee.

Maar liefst 640 scholieren uit groepen 7 en 8 uit heel Vlaardingen fietsten verspreid over de dag naar de Broekpolder om de spade in de grond te steken. Het was vooral een feest om te zien hoe honderden kinderen enthousiast hun boompjes in de klei van de Broekpolder plantten. Nadat wethouder Anny Attema s morgens om 9.00 uur met het planten van de eerste boom het startschot had gegeven, krioelde het werkelijk van de kinderen. In tweetallen haalden ze hun schop af en meldden zich bij de mannen van Wijkbeheer. Onder hun deskundige leiding werden in totaal 2000 boompjes geplant: eiken, berken, elzen, essen en wilgen. Ook het weer hielp gelukkig mee! De week ervoor regende het zoveel dat de voorgegraven gaten vol waren gelopen met water en in een bak drijfzand waren veranderd. De maandag voor de boomfeestdag moesten we tijdens winterse buien opnieuw beginnen met het graven van 2000 gaten op wat hoger gelegen gronden. En het weer werd beter. Alle kinderen kregen als dank voor hun inzet een fruitige snack mee!

In de Broekpolder zijn de afgelopen maanden ruim 400 bomen gekapt vanwege onveiligheid, gebreken, afsterving of ernstige ziekte. Met de nieuwe aanplant wordt deze dunning ruimschoots gecompenseerd.