Gemeente Wageningen

Duurzame Ontwikkeling in Wageningen

Klimaat en energie en duurzaam ondernemen zijn op het gebied van duurzaamheid de belangrijkste prioriteiten van de gemeente Wageningen voor de komende jaren. Dit is te lezen in de Agenda voor Duurzame Ontwikkeling die door de gemeente is opgesteld.

In het Collegeprogramma 2006-2010 is aangegeven wat het College in de huidige collegeperiode gerealiseerd wil zien op het gebied van duuzaamheid. In de Agenda is dit uitgewerkt in concrete doelstellingen en programma's en projecten.

Binnen de gemeente zijn al veel initiatieven genomen en zijn projecten gestart op het gebied van Duurzame Ontwikkeling. Dit heeft onder meer geresulteerd in een 24e plaats (van 228 deelnemende gemeenten) op de landelijke duurzaamheidsmeter van 2005.
Met deze Agenda wil de gemeente duurzaamheid meer structureel opnemen in beleid en uitvoering. Met name wordt de komende periode ingezet op klimaat en energie en duurzaam ondernemen.

Voor klimaat en energie is onlangs een programma gestart onder andere gericht op duurzaam bouwen en energiebesparing. De gemeente Wageningen sluit hiermee aan bij landelijke en internationale ontwikkelingen. Duurzaam ondernemen betreft zowel de gemeente zelf als bedrijven en instellingen in Wageningen. De gemeente zelf richt zich op duurzaam inkopen en interne milieuzorg. Samen met andere bedrijven en instellingen wil de gemeente een vervolg geven aan het succesvolle Ecoprofit project.