Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Proef met mini-windturbine in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 29 maart 2007 - Op bedrijventerrein Borrekuil in de gemeente Sittard-Geleen start vandaag een proef met een mini-windturbine. Het proefmodel, de Ropatec, is een kleine verticale windturbine die om zijn eigen as draait. Vanwege de kleine omvang en geringe geluidproductie kan de windturbine op of bij gebouwen geplaatst worden. De opbrengst bedraagt 20.000kWh per jaar (= elektriciteitsproductie voor 7 gezinnen). Wethouder Guyt van Milieu: "De elektriciteit wordt duurzaam opgewekt en draagt bij aan de CO2 reductie. Wij vinden het belangrijk dat onze gemeente actief bijdraagt aan duurzame opwekking van energie."

De revitalisering van het verouderde bedrijventerrein Borrekuil is momenteel in volle gang. Hier kunnen zich zestig nieuwe bedrijven vestigen, In de plannen zijn onder meer twee innovatieve energiesystemen opgenomen. Een centrale ringleiding, die op een slimme manier energie uit de bodem haalt en de bedrijven van warmte en koeling voorziet en de plaatsing van kleine windturbines die groene stroom leveren.

De plaatsing van het proefmodel start omstreeks 14 uur en zal enkele uren in beslag nemen. Locatie nabij wijkpark Borrekuil direct ten noorden van NS station Lutterade (Borrekuilstraat).


---