Gemeente Breda

Partners ondertekenen VAST-convenant

Nieuwe afspraken over aanpak overlast in het Valkenberg en het Stationsgebied

Gemeente, politie, spoorwegpolitie, het openbaar ministerie (OM), de Nederlandse Spoorwegen (NS), de Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. (SMO) en Novadic-Kentron hebben opnieuw afspraken gemaakt over de aanpak van onveiligheid en overlast in het Valkenberg en het Stationsgebied (VAST).

Die afspraken zijn neergelegd in het VAST-convenant, dat de partners op 29 maart jl. ondertekenden.

Sinds 1999 werken de gemeente Breda, de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Spoorwegen samen in het VAST-project. Gericht toezicht op het voorkomen van criminaliteit en overlast heeft de afgelopen jaren goede resultaten geboekt. Ook op het gebied van de hulpverlening aan dak- en thuislozen en drugsverslaafden zijn de nodige stappen gezet. Zo is de Opvang 't IJ aan de Slingerweg uitgebreid en heeft 't IJ een gebruikersruimte voor verslaafden opengesteld. Tevens zijn hulpverleningsinstellingen, zoals SMO en Novadic-Kentron er steeds meer toe overgegaan om verslaafden op straat aan te spreken en hulp aan te bieden. Vandaar dat deze instellingen de samenwerkingsafspraken in het VAST-convenant ook hebben ondertekend.

Ondanks alle inspanningen blijkt toch dat extra maatregelen nodig zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het instellen van gebiedsverboden voor notoire overlastveroorzakers. In het uiterste geval kan de burgemeester iemand, die zich herhaaldelijk schuldig maakt aan strafbare feiten, voor een bepaalde periode uit een gebied weren.

Breda, 29 maart 2007

Te downloaden:

* VAST-convenant 2007.pdf