Productschap Diervoeder

29/03/2007

Welke activiteiten vallen onder het GMP+ B6 en GZP-certificaat?

Bestemd voor: GZP bedrijven en CIs en GMP+ bedrijven en CIs (B1, B2, B3, B6)

GMP+-gecertificeerde afnemers mogen ondermeer akkerbouwgewassen aankopen bij een teler die gecertificeerd is volgens GMP+ B6 of een aan GMP+ B6 gelijkwaardig gestelde standaard. V.w.b. de teelt van granen, zaden, peulvruchten en de bijproducten hiervan heeft het Productschap Diervoeder de Beoordelingsrichtlijn voedselveiligheid GZP primaire sector geaccepteerd als GMP+-gelijkwaardig.

Dit betekent dat GMP+-gecertificeerde bedrijven ook granen, zaden, peulvruchten en de bijproducten hiervan af mogen nemen van telers die gecertificeerd zijn volgens de beoordelingsrichtlijn voedselveiligheid GZP. Het gaat dan uitsluitend om de GZP producten afkomstig van eigen oogst. In het verlengde van de oogst mag de teler onder zowel GMP+ B6 als het GZP certificaat nog wel eenvoudig fysieke bewerkingen uitvoeren zoals drogen en hakselen. Ook hier geldt dat het uitsluitend om bewerkingen van producten afkomstig van eigen oogst gaat.

Vanuit de praktijk komen er signalen dat er bij telers met een GZP-certificaat, naast de (eenvoudige bewerkingen van) eigen teelt ook handelsactiviteiten plaatsvinden. Onder handelsactiviteiten wordt hier de aan- en verkoop van partijen en/of producten verstaan, anders dan afkomstig van eigen teelt. Te denken valt hierbij aan de inkoop van producten bij andere (buurman)telers. Indien er naast de eigen teelt óók partijen worden aangekocht dan treden deze telers tevens op als handelaar.

Voor borging van handelsactiviteiten kan niet volstaan worden met het GMP+ B6 of het GZP-certificaat om af te mogen leveren bij een GMP+-bedrijf. De teler dient dan naast het GMP+ B6 of GZP-certificaat ook te beschikken over het van toepassing zijnde GMP+ -certificaat B3.

Meer informatie over de standaard GMP+ B3 vindt u onder deze link.