Senternovem


28-03-2007 Woningeigenaren positief over energiecertificaat

In het IMPACT project is bij 100 particuliere woningeigenaren een pilot uitgevoerd met het energiecertificaat en een aanvullend energieprestatieadvies (EPA). De woningeigenaren zijn positief over het energiecertificaat. De resultaten zijn beschreven in de Nederlandse rapportage van het pilot project.

Waardering certificaat en maatwerkrapportage:
Binnen de test is onderzocht in welke mate de woningeigenaren het certificaat en het advies konden waarderen. De meest interessante conclusies worden hieronder weergegeven:

* 69% vindt het certificaat zinvol en 79% vindt het maatwerkrapport van toegevoegde waarde boven het certificaat.
* De meeste respondenten vinden dat beide zaken meer inzicht in de energiekwaliteit van de woning, de mogelijke energiebesparende maatregelen en hun kosten en baten geven.

* Naast een lage prijs voor het onderzoek vinden de woningeigenaren vooral een indicatie van investeringskosten en terugverdientijd, indicatie van energiekosten en besparingsmogelijkheden en aanbevelingen voor het treffen van maatregelen het meest belangrijk.

* Over het algemeen waren de respondenten tevreden over de adviseur. Een betere toelichting op de te treffen maatregelen was wel gewenst (zie figuur hiernaast).

* Een meerderheid (74%) wil maximaal tot 50-100 euro betalen voor het certificaat. Circa 25% van deze mensen heeft geen extra geld over voor een aanvullend EPA-advies, 50% wil daar tot EUR50 voor betalen en 25% tot EUR100 extra. Het financiële draagvlak voor uitvoering van een gedegen maatwerk advies is daarmee niet erg hoog.

Impact certificaat op de te treffen maatregelen: Binnen de test is tenslotte onderzocht in welke mate de woningeigenaren op basis van het certificaat en het advies ook maatregelen gingen treffen. De meest interessante conclusies worden hieronder weergegeven:

* 27% van de woningeigenaren gaat op basis van het certificaat aankomend jaar energiebesparende maatregelen (laten) uitvoeren.
* 18% van deze woningeigenaren was dit nog niet van plan voordat zij het certificaat hadden.

* 82% van de woningeigenaren denkt dat het EP-certificaat een rol kan spelen bij de verkoop van woningen. Het certificaat kan daarmee ook indirect een stimulans gaan vormen voor energiebesparing in de woningbouw.

* 39% twijfelt en 32% gaat geen maatregelen uitvoeren.
* De vermelde percentages m.b.t. het uitvoeren van energiebesparende maatregelen zijn op basis van het rapport nagenoeg gelijk aan die van het certificaat.

Het Nederlandse rapport van de pilot is hier te downloaden.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met F.Zegers@ecofys.nl