Openbaar Ministerie

Drie verdachten van onlusten Ondiep vrijgesproken

29 maart 2007

Van de dertien personen die ervan verdacht worden strafbare feiten te hebben gepleegd tijdens de rellen in Ondiep in de week van 12 tot 17 maart, zijn er vandaag, 29 maart 2007, drie zaken behandeld door de politierechter.

Een van de verdachten, een 20-jarige man uit Utrecht, werd openlijk geweld ten laste gelegd. Op dinsdagavond 13 maart zou hij op de hoek Laan van Chartroise/Ondiep stenen hebben gegooid in de richting van de ME. In het proces-verbaal werd gesproken van een blauwe trui en een broek in de sokken en de verdachte had ten tijde van de onlusten eeen zwarte trui aan en lage sokken. Ook zat er twintig minuten tijd tussen het gooien van de steen en de aanhouding. Om deze redenen had de rechter twijfel, hetgeen aanleiding was tot de vrijspraak.

De tweede verdachte, eveneens een 20-jarige man, werd ervan verdacht met een stuk tegel te hebben gegooid. Deze verdachte verklaarde een tegel te hebben opgepakt om hem aan de kant te gooien omdat het een slordig gezicht is. Omdat de man zich zo'n 15 meter van de kruising bevond, zo oordeelde de rechter, heeft hij geen deel uitgemaakt van de groep die stenen heeft gegooid. Bovendien had hij op het moment van de aanhouding nog geen stenen gegooid maar had hij de tegel alleen in handen. Van openlijk geweld was daarom geen sprake, zo stelde de rechter, die daarop tot de conclusie kwam dat ook in dit geval vrijspraak op zijn plaats is.

De derde verdachte, een 44-jarige man uit Zwolle, werd bedreiging van drie personen waaronder agenten ten laste gelegd. Hij zou hebben gezegd een handgranaat bij zich te hebben en dreigde dat die avond de politie eraan zou gaan. De rechter stelde dat er alleen sprake is van bedreiging als dit tegen een specifiek persoon is geuit en in dit geval was de uiting van de man gericht tegen de politie in het algemeen. Juridisch gezien is er dan geen sprake van bedreiging. Ook in dit geval was het vonnis vrijspraak.

Het openbaar ministerie eiste in alledrie de gevallen twee maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en beraadt zich om al dan niet in hoger beroep te gaan.

Vorige week legde de rechter taakstraffen in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete op aan vijf verdachten voor opruiïng, openlijk geweld en bedreiging.

De overige verdachten staan ingepland voor zittingen van de politierechter op 4 april, 20 april, 3 mei en 15 mei. De man die verdachte wordt van poging doodslag door met een auto op de ME in te rijden zit nog steeds in voorarrest. Zijn zaak zal naar verwachting op 12 juni door de meervoudige kamer van de Utrechtse rechtbank worden behandeld.