FNV KIEM

Marktwerking? Time out!
De laatste tien jaar is er klakkeloos gekozen voor marktwerking en privatisering. De vorige regeringen geloofden dat marktwerking vanzelf zou leiden tot concurrentie tussen verschillende aanbieders van producten en diensten.

En daardoor weer tot een verbetering van de kwaliteit van de producten, de service en een verlaging van de prijs. Maar in de praktijk heeft het introduceren van marktwerking vaak heel andere effecten. Consumenten worden bijvoorbeeld lastiggevallen met telefoontjes van agressieve verkopers van energiebedrijven die hun waar aanprijzen.

Vaak kiezen provincies en gemeenten voor aanbieders met de laagste prijzen. "Provincies willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Omdat bij de aanbesteding alleen naar de prijs wordt gekeken, zijn bedrijven op kwaliteit gaan inleveren. De gekte is zo groot dat een busbedrijf zelfs bereid was bussen zonder stoelen te laten rijden, omdat die niet in de berekeningen waren opgenomen", aldus Andries van den Berg, bestuurder bij FNV Bondgenoten.

Ook is er niet nagedacht wat de gevolgen zijn voor de werknemers. Dikwijls is de werkgelegenheid in het geding. Of moeten werknemers onder slechtere arbeidsomstandigheden werken. De FNV vindt dat er een time-out moet komen met de invoering van de marktwerking. Daarom is daarom bezig met een petitie en de vakcentrale speciale actiesite http://www.tekennu.nl/ geopend. "Het is tijd voor bezinning", zegt Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. De vakcentrale roept de Tweede Kamer op om snel een hoorzitting te organiseren. "We willen een grondige evaluatie", legt Jongerius uit. "Laat de vertegenwoordigers van sectoren vertellen wat hun ervaringen zijn. Hoor de vakbonden, de consumentenorganisaties, de patiƫntenorganisaties en andere betrokkenen."

---