FNV KIEM

De Jager wil belasting op arbeid verlagen
Staatsecretaris Jan Kees de Jager wil de belastingen op milieuvervuilende activiteiten verhogen. Het geld dat de staat hiermee verdient, wil hij gebruiken om de belasting op arbeid en winst te verlagen.

De bewindsman van het ministerie van Financiën wil met deze maatregelen voortborduren op het regeerakkoord. In het akkoord is afgesproken dat de lasten op milieuvervuiling in 2008 met 1,1 miljard euro omhoog zullen gaan.

"Wij kunnen ons volledig vinden in het principe 'de vervuiler betaalt'. Waarbij we aantekenen dat we wel graag aandacht willen voor de werkgelegenheid," aldus Wilna Wind, FNV-federatiebestuurder. "Wel moet de verhoging van de milieubelasting tegelijk plaatsvinden met een verlaging van de arbeidskosten. Anders vrezen we voor koopkrachtverlies." De FNV heeft onlangs zelf een groen belastingplan gepresenteerd, waarin een stevig pleidooi voor een nieuw belastingstelsel staat. Een stelsel waarbij de lasten op arbeid worden verlaagd, zodat mensen meer netto overhouden. In vergelijking met andere landen in Europa is de belasting op arbeid in ons land namelijk ongekend hoog. Het nieuwe stelsel zou in 2010 moeten ingaan.

Een verlaging van de vennootschapsbelasting ziet de FNV niet zitten. "Die wordt dit jaar al verlaagd. Een verdere verlaging van de belasting op winst zou wel van de zotte zijn", zegt Wind. "Niet de werkgevers maar de werknemers zijn nu aan de beurt." De FNV vindt een verlaging van de vennootschapsbelasting ook nergens voor nodig. Wind: "Nederland heeft een goed investerings- en ondernemingsklimaat. We moeten geen wedstrijdje gaan doen met andere Europese landen onder het motto: 'wie de minste vennootschapsbelasting heft, heeft gewonnen."
---