FNV KIEM

FNV inzet participatietop: We can work it out!
Binnenkort komen werkgevers-, werknemersorganisaties en de regering bij elkaar om plannen te bedenken om meer mensen te laten deelnemen aan het arbeidsproces en de maatschappij. Dit is de 'participatietop'. Die top is hard nodig, en snel ook, nu de kosten voor zorg en onderwijs door de vergrijzing niet meer door de huidige werknemers alleen te dragen zijn.

"Uiteraard gaat het niet alleen om het maatschappelijk belang. Werk biedt mensen kansen om hun talenten te ontplooien en economisch zelfstandig te worden", aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV. "En het bevordert de integratie."

Maar wanneer is die top nu eigenlijk? "Ik weet het niet", zegt Jongerius. "Het kabinet heeft honderd dagen uitgetrokken om zijn beleid goed op de rails te zetten. Daarvan zijn er nu al dertig voorbij. Ik begin een beetje mijn geduld te verliezen." Vandaag presenteren de FNV, het CNV en het MHP hun speerpunten voor het overleg. Jongerius: "Deze persconferentie is ook een oproep aan de andere partijen om nu snel een datum voor die top te prikken. We geven het kabinet en de werkgevers de boodschap af: we can work it out''.

Jongerius legt uit waarom de vakcentrales nu al hun kaarten op tafel leggen. "Wij willen het ijzer smeden als het heet is. De werkgelegenheid trekt aan. Het aantal vacatures neem toe. Wij willen nu echt zaken doen in naam van al die honderdduizenden die staan te trappelen om mee te mogen doen," legt Jongerius uit. "We gaan ons met name inzetten voor een aantal groepen, waarvoor de situatie het meest dringend is. Dan gaat het om vrouwen, lager geschoolden en oudere werknemers. Maar ook om gedeeltelijk arbeidsongeschikten, etnische minderheden en jongeren."

---