Belgische Federale Overheid


28-03-2007

Laat uw katten steriliseren, voor hun eigen welzijn

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een nieuwe informatiebrochure uitgegeven om het brede publiek bewust te maken van het belang om katten te laten steriliseren.

Het aantal "achtergelaten" katten stijgt evenredig met het aantal geboortes. De asielen kunnen de grote instroom aan katten niet verwerken en bovendien zijn rondzwervende dieren ook vatbaarder voor besmettelijke ziekten. Een simpele sterilisatie is de beste oplossing voor deze problemen. Zo kan overigens ook het aantal gevallen van gedwongen euthanasie verminderd worden. In België sterven op die manier nog elk jaar ongeveer 15.000 katten een vroegtijdige dood.

Een kat is al vruchtbaar vanaf de leeftijd van 6 maanden en kan 2 tot 3 nestjes per jaar grootbrengen. Een niet-gesteriliseerde kattin zou dus in totaal een honderdtal kittens op de wereld kunnen zetten. Door uw kat te laten steriliseren helpt u dus mee om de kattenpopulatie in te perken en toont u zich een ware dierenvriend.

De sterilisatie en castratie kunnen probleemloos uitgevoerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Uw dierenarts zal u graag bijkomende inlichtingen geven.

Download de folder "Steriliseren = beschermen" (PDF, 2 p. - 737 kB)