Eneco


ENECO Energie scoort grote lening in USA

Rotterdam, 29 maart 2007 ENECO heeft de herfinanciering van haar leningenbestand rond met het afsluiten van een pakket lange termijn leningen bij Amerikaanse investeerders (US Private Placement). ENECO leent een totaalbedrag van 775 miljoen euro voor een termijn van 7 tot 20 jaar.

Dit is de grootste onderhandse lening die door Amerikanen in euros is verstrekt. De nieuwe leningen worden o.a. gebruikt om een overbruggingsfinanciering af te lossen van 600 miljoen euro, die nodig was voor het grotendeels afkopen van een obligatielening eind 2006. ENECO lost ook enkele onderhandse leningen af. De obligatielening, die genoteerd is op de beurs in Luxemburg en loopt tot 2010, bedraagt nu nog 127 miljoen euro. Met de afkoop van het grootste deel van de obligatie en de herfinanciering ervan in Amerika, heeft het Rotterdamse energiebedrijf de rentekosten voor lange termijn gefixeerd tegen scherpe tarieven, gebruikmakend van de huidige relatief lage rentestand.

ENECO koos voor het aangaan van lange termijn leningen in Amerika omdat daarmee tegen een gunstige rente voor een lange termijn geld aangetrokken kon worden. Jeppe Machielsen, Chief Financial Officer van ENECO, vond dat de beste optie: Amerikaanse beleggers vinden ENECO een interessante partij. Zij zoeken bedrijven die meer rendement opleveren dan staatsobligaties en waar het risico beperkt is. Een bedrijf als ENECO, dat de leningen gebruikt om haar activiteiten te financieren, voldoet daaraan.

De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland hebben ENECO begeleid bij het verkrijgen van de Amerikaanse leningen. Zij hebben daar veel ervaring mee. Uiteindelijk kreeg ENECO ruim 1 miljard euro aan langjarige leningen aangeboden. Voor een bedrag van 775 miljoen euro, een record in de geschiedenis van de USPP, zijn 28 maart de overeenkomsten getekend.