Gemeente Echt-Susteren


Muzikaal plantspektakel in Landschapspark Susteren

Boomfeestdag 2007 04.JPG

De lente werd dit jaar met luid getrommel verwelkomd in Landschapspark Susteren. Op woensdag 21 maart jl. werd namelijk de 50e Nationale Boomfeestdag gevierd. Voor onze gemeente was het bovendien een extra feestelijke viering omdat we de provinciale viering voor onze rekening mochten nemen. De gemeente en Landschapspark Susteren hadden dan ook hun best gedaan om er een gedenkwaardige viering van te maken.

Op een perceel van ongeveer 2 hectare werd tijdens de viering van boomfeestdag zo'n 4.500 stuks bosplantsoen geplant door zo'n 430 leerlingen van 10 basisscholen, namelijk De Driepas, Op de Slek, De Horst en De Angela uit Echt, Keuningshöfke uit Koningsbosch, De Bolleberg uit Maria Hoop, Maria Goretti uit St. Joost, In 't Park en De Springdonk uit Susteren en Burgemeester Willeme uit Nieuwstadt.

Maar niet alleen het planten met zoveel leerlingen tegelijk was een spektakel. De viering startte al bij de ingang naar de plantlocatie aan de Hoogstraat in Slek-Echt. In optocht gingen de leerlingen van daaruit onder begeleiding van een sambaband en dus luid getrommel en gezang naar de plantlocatie ongeveer 1 kilometer verderop. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Schaftenaar met een welkomstwoord. Met een grote tent, wapperende luchtslangen en de opzwepende muziek zag het bij aankomst al gezellig uit. De leerlingen hadden daar ook een steentje aan bijgedragen door van tevoren hun schoppen te versieren en boomwensen te formuleren waar lange kleurige slingers van waren geregen. De meeste leerlingen spraken hun wens uit dat er een mooi bos uit deze boompjes mag groeien en dat er minder bomen gekapt worden, zodat de dieren een goede plek hebben om te wonen. Een enkeling had zelfs een wens die tot over de grenzen reikt: Ik wens dat er genoeg eten en drinken is voor iedereen en dat er vrede en geen milieuvervuiling, dat er een gelukkige wereld komt.

Nadat het bosplantsoen de wortels in de grond had, werd de viering van Boomfeestdag afgesloten in de stijl van het thema Bomen en muziek met een drumduel. Met 10 flinke slagen op de pauken maakte burgemeester Schaftenaar tenslotte echt een eind aan de 50e viering van de Nationale Boomfeestdag.

De organisatie had haar best gedaan er een bijzondere boomfeestdag van te maken en uit de reacties van de leerlingen, leerkrachten en genodigden mogen we concluderen: het was een waar plantspektakel! Wilt u daar liever zelf een oordeel over vormen? Dat kan: de Lokale Omroep Echt-Susteren heeft opnames gemaakt tijdens de viering van Boomfeestdag. Vanaf zaterdagavond (ongeveer 18.00 uur) 31 maart tot en met maandagavond (ongeveer 20.00 uur) 2 april wordt een compilatie van die beelden uitgezonden op de lokale zender (kanaal 22).

Provinciale viering Boomfeestdag levert Landschapspark Susteren een officieel klimaatbosje op

Een provinciale viering van Boomfeestdag heeft natuurlijk ook een officieel tintje. Gedeputeerde H. Vrehen van de Provincie Limburg was daarom naar het Landschapspark Susteren gekomen om de viering bij te wonen. Samen met burgemeester Schaftenaar en wethouder Bocken plantte hij een klimaatbosje van walnotenbomen. In heel Nederland worden van zulke symbolische bosjes geplant. Ze moeten mensen laten nadenken over de natuur en hun doen beseffen dat bomen heel belangrijk zijn bij het gevecht tegen de CO2-vervuiling. Bomen hebben CO2 nodig om te groeien en halen de voor ons schadelijke stof kooldioxide uit de lucht. Helaas heeft men op andere plekken in Nederland niet zoveel ruimte als dit jaar in Echt-Susteren was om bossen aan te planten. Vandaar dat Landschapsbeheer Nederland en De Landschappen de symbolische klimaatbosjes bedachten en zodoende het belang van bomen en bossen en daarmee het behoud van onze natuur onder de aandacht te brengen (zie voor meer informatie over klimaatbosjes www.hier.nu).