Deelgemeente Prins Alexander Rotterdam

Persbericht Kansen in Rotterdamse noorrand in kaart

De deelgemeenten Overschie, Hillegersberg-Schiebroek en Prins Alexander hebben dinsdagmiddag een gezamenlijke kansenkaart gepresenteerd. De kansen hebben betrekking op zaken als wonen, werkgelegenheid, infrastructuur van de oost-west verbindingen, openbaar vervoer en recreatie. Op de kaart zijn kansen in de noordrand van Rotterdam aangegeven die relatief snel kunnen worden verzilverd. Inzet van de noordelijke deelgemeenten is het realiseren van een aantrekkelijke, groene, ruime, bereikbare en vitale noordrand. Wethouder Karakus prees de samenwerking van de deelgemeenten.

De gemeente Rotterdam wil een aantrekkelijke woonstad zijn en met een sterke economische structuur. De noordrand is een gebied met vele mogelijkheden om deze ambities te verwezenlijken.

Rust en ruimte op een steenworp afstand

De noordrand wordt omzoomd door een uitgestrekte groene en waterrijke zone die Midden Delfland met het Groene Hart verbindt: de Gordel van Smaragd. Het open, groene karakter willen de drie deelgemeenten behouden, ondanks de druk van de verstedelijking. De noordelijke deelgemeenten willen samen met het stadsbestuur een integrale gebiedsvisie ontwikkelen, een versnelde aanleg van de deelgebieden en een eenduidige regie.

Gewilde plek om te wonen

De noordelijke rand is in trek en dat draagt bij aan de succesvolle herstructurering van woonwijken. Zo vindt in Het Lage Land soepel sloop en nieuwbouw plaats. Herstructurering van Schiebroek-Zuid, van delen van Kleinpolder en 110 Morgen is nodig. Milieuproblemen verhinderen nu nieuwbouw in Kleinpolder-west grenzend aan de A20. De deelgemeenten zien kansen voor maatwerk bij oplossingen.

Hoogwaardige en gevarieerde woongebieden

De drie deelgemeenten kennen een goed en gevarieerd woonmilieu. Nesselande is populair in de woningmarkt; Park Zestienhoven wordt de laatste grote nieuwbouwwijk in dit gebied. Niet alleen de woningen, voorzieningen en ligging zijn bepalend voor het creëren van aantrekkelijke, hoogwaardige woonmilieus. De inrichting van de openbare ruimte groen, trottoirs, bruggen, straatmeubilair moet daar in kwaliteit en uitstraling bij passen.

Kennisknooppunt en kantoorlocaties

Aantrekkelijke woonmilieus en hoogwaardige werkgelegenheid. Een sterke combinatie. De deelgemeenten ondersteunen de ontwikkeling van Science Port Holland en businesspark Schieveen. Daarbij hoort ook de Alexanderknoop: in de toekomst mogelijk de grootste kantoorlocatie van Europa en - nu al - een regionaal funshoppingcentre. En natuurlijk de potentie van de verplaatsing van de terminal van Rotterdam Airport.

Verbeteren infrastructuur

De vele bedrijven- en woonlocaties zijn goed bereikbaar en liggen dichtbij het rijkswegennet. De aanleg van de A13/A16 zal de doorstroming vergroten. De drie deelgemeenten spannen zich in voor voor een snelle aanleg met een gedeeltelijk ondergrondse ligging om de grote kwaliteit van de omgeving te behouden. De G.K. van Hogendorpweg kan na verplaatsing van de luchthaventerminal een knooppunt worden voor vervoer per fiets, auto, bus, RandstadRail en vliegtuig. Met grote kansen voor aantrekkelijke woonmilieus en bundeling van kantoren.

Oost-westverbinding openbaar vervoer

Er ligt een kans in de groeiende samenhang tussen Overschie, Hillegersberg-Schiebroek en Prins Alexander op het vlak van wonen, werken en voorzieningen. Dit vereist een integrale oost-west georiënteerde ontwikkelingsvisie op de gehele zone. Er zijn hoogwaardige bus-, TramPlus- en RandstadRailverbindingen in ontwikkeling. De spoorverbinding Rotterdam-Gouda zou verdubbeld kunnen worden. Maar er is ook sterke behoefte aan een nieuwe oost-westverbinding: de Noordtangentlijn. De deelgemeenten kunnen daardoor meer in samenhang ontwikkelen.

Recreatiemogelijkheden: wandelen, fietsen, varen, sporten, shoppen

De noordrand bevat cultureel erfgoed zoals de dorpskernen van oud-Overschie en oud-Hillegersberg. Het funshopping gebied Alexandrium is een grote publiekstrekker. Er liggen volop kansen om de vrijetijdsvoorzieningen te versterken, zoals de ontwikkeling van de Gordel van Smaragd en de strandboulevard in Nesselande, het intensiveren van de plezier- en rondvaart op Schie en Rotte, de aanleg van een roeibaan in de Eendrachtspolder en golfbaan in de Overschiese Abtspolder.