Gemeente Enschede

Gemeente biedt Alifa tijdelijke ondersteuning

Pakket van tijdelijke maatregelen onder strikte voorwaarden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enschede heeft 27 maart 2007 besloten de gemeenteraad een totaalpakket aan tijdelijke maatregelen ter ondersteuning van welzijnsorganisatie Alifa voor te leggen.

PricewaterhouseCoopers (PwC) concludeert in haar onderzoekrapport dat Alifa zonder steun van de gemeente in de loop van dit jaar in ernstige financiële problemen raakt. Het college voelt zich medeverantwoordelijk voor het realiseren van een slagvaardige, professionele, stedelijke welzijnsorganisatie. Daarnaast concludeert PwC dat het door Alifa opgestelde saneringsplan moeilijk, maar niet onhaalbaar is. Het college heeft met Alifa gesproken over de situatie en het PwC-rapport. Zij heeft de opvatting dat Alifa onder strikte voorwaarden moet worden ondersteund met een pakket aan tijdelijke maatregelen. Het bedrijfsplan en het saneringsplan geeft het college redenen voor die steun. Zij doet daarom een voorstel aan de gemeenteraad.

Lening
De gemeente verstrekt per 1 juli 2007 een lening van maximaal EUR 800.000,- onder de voorwaarde dat Alifa per 1 juli 2007 de voorgenomen personeelsreductie heeft gerealiseerd (EUR 600.000,-), de kosten besparende maatregelen op 1 juli 2007 een zichtbaar effect opleveren in 2007 en 2008 (EUR 150.000,- voor 2007), en actief acquisitiebeleid voert waardoor in 2007 de taakstelling van EUR 400.000,- werk voor derden is behaald.

Uitstel bezuiniging en aanbesteding
Om Alifa meer ruimte te geven wordt de bezuiniging (EUR 140.000,-) die de gemeenteraad Alifa voor 2008 heeft opgelegd een jaar verschoven. Ook het plan om een deel van het wijkwerk (maximaal EUR 400.000,-) aan te besteden wordt een jaar uitgesteld en gaat nu in in 2009.

Verlenging en afbouw subsidie Vluchtelingenwerk De gemeenteraad heeft in juli 2005 bij motie besloten Stichting Vluchtelingenwerk Enschede (SVE) voor 2006 en 2007 een subsidie van EUR 270.000,- toe te kennen en te onderzoeken of SVE ondergebracht kon worden bij Alifa met behoud van herkenbaarheid voor de doelgroepen. De beoogde fusie van SVE en Alifa zou per 1 januari 2008 ingaan. Bij de invulling van de bezuinigingen (de 3%-operatie) heeft het college gemeld dat de taken vluchtelingenwerk binnen het budget van Alifa zouden worden opgenomen. Gezien de huidige problemen bij Alifa is dat op dit moment geen reële mogelijkheid. Gelet op deze situatie en mede gelet op het nieuwe kabinetsbeleid en het Generaal Pardon stelt het college de raad voor de middelen voor het vluchtelingenwerk ook na 2007 voort te zetten, maar tot 2010 wel af te bouwen. Geleidelijk moeten de taken in het reguliere werk van Alifa worden opgenomen. Wanneer de raad hiermee instemt kan de SVE per 1 januari 2008 met Alifa fuseren, mist Alifa een gezonde toekomst tegemoet gaat. Hetzelfde geldt voor de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) met dien verstande dat het betreffende budget wel in de begroting is vastgelegd.

Versterking topmanagement
De gemeente stelt versterking van het topmanagement van Alifa als voorwaarde om de sanering en de uitvoering van het bedrijfsplan, waaronder actief acquisiteitbeleid, daadkrachtig ter hand te kunnen nemen. Het college stelt voor om het topmanagement op kosten van de gemeente, in de persoon van adjunct-directeur te versterken. De adjunct-directeur heeft het wijkwelzijnswerk en het contract met de gemeente als bijzonder aandachtsvelden.

Eisen aan de bedrijfsvoering
Voor 2007 wordt een beleidsgestuurd contract op basis van de gemeentelijke subsidie van EUR 8.25 miljoen afgesloten tussen de gemeente en Alifa. Per kwartaal wordt over de uitvoering gerapporteerd. Niet geleverde diensten worden niet betaald. Per 1 juli 2007 heeft Alifa een systeem van tijdschrijven en toedeling kostensoorten aan producten ingevoerd. Op 1 augustus 2007 wordt de uitvoering geëvalueerd.

Procedure
Naar verwachting neemt de gemeenteraad in haar vergadering van 2 april 2007 een beslissing over het voorstel.

29 maart 2007