Inspectie Verkeer en Waterstaat


29 maart 2007: Daling van fatale ongevallen in commerciële luchtvaart

De ongevallenratio bij verkeersvluchten kent wereldwijd een dalende trend. Dat blijkt uit de uitgave 'Veiligheidsstatistieken luchtvaart 1991-2005' van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Het veiligheidsniveau is het hoogst bij luchtvaartmaatschappijen afkomstig uit West-Europa, Noord-Amerika en Australië. De meeste ongevallen vinden plaats tijdens de start of landing van een vliegtuig. Menselijke factoren spelen het vaakst een rol bij fatale ongevallen. Er zijn meer fatale ongevallen bij vracht- dan passagiersvluchten.

Het aantal commerciële vluchten is vergeleken met 1980 bijna verdubbeld. Tussen 2001 en 2003 was er een tijdelijke daling in het aantal vluchten te zien als gevolg van een stagnatie in de economische groei en de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat baseert haar conclusies op gegevens uit de Air Safety Database van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. In Nederland is het aantal ongevallen en incidenten gecombineerd met het bijbehorend aantal vluchten te klein om een statistisch betrouwbare ongevallenratio te bepalen.

Bestanden bij dit artikel
Veiligheidsstatitieken Luchtvaart Civil aviation safety data 1991-2005

29-3-2007 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement