Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 29 maart

Fryslân, 29-03-2007 o Politieberichten van woensdag 28 maart 07.00 t/m donderdag 29 maart 07.00 uur.

Leeuwarden: eerste resultaten gordelactie bij scholen
De politie heeft in maart 2007 op 13 verschillende locaties gecontroleerd bij 16 verschillende scholen. Er zijn ongeveer 400 voertuigen gecontroleerd, waarbij 69 bekeuringen zijn uitgeschreven. Deze bekeuringen waren voor het niet dragen van de gordel en het niet gebruiken van de kinderzitjes. De politie vindt dit aantal aan de hoge kant, vooral omdat er voor de actie een waarschuwende brief naar alle scholen is gestuurd.

Heerenveen: inbraak in woonboot
De politie onderzoekt een inbraak in woonboot aan de Kostverloren. Tussen woensdagochtend en woensdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woonboot werd een geldbedrag van enkele duizenden euros weggenomen. De 53-jarige bewoonster deed aangifte.

Noordoost Fryslân: verkeerscontrole
De politie heeft woensdag in Surhuisterveen, Zwaagwesteinde, Kollum en Buitenpost een verkeerscontrole gehouden. Tijdens de controle werden
91 bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel, zes voor het overschrijden van de maximumsnelheid en twee voor niet handsfree bellen. Tevens werden er vijf bromfietsers bekeurd omdat ze geen helm droegen. Tijdens de controle werd ook nog een brommer inbeslaggenomen in verband met diverse gebreken.

Dronrijp: fietssters gewond na aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding tussen twee fietssters afgehandeld. De twee meisjes van 13 en 16 jaar uit Menaldum raakten met de sturen in elkaar en kwamen daardoor ten val. De twee werden met diverse schaafwonden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: rijbewijs ingevorderd na ongeval
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 23-jarige automobilist uit Drachten ingevorderd na agressief en onveilig rijgedrag. Een getuige zag de bestuurder met grote snelheid en piepende banden voorbijkomen. De getuige dacht in eerste instantie dat hij zou worden geschept, maar de auto schoot door en raakte de auto van een 41-jarige inwoner van De Wilgen. Beide bestuurders kwamen met de schrik vrij. Na onderzoek werd besloten om het rijbewijs van de
23-jarige bestuurder in te vorderen wegens agressief en onveilig rijgedrag. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie ontmanteld hennepkwekerij
De politie heeft woensdagmiddag in een woning aan de Telemannstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een tip. In twee slaapkamers werden 55 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur zijn inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de woning.

Burgum: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft woensdagmiddag op de Gaestmabuorren een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 53-jarige automobiliste uit Burgum gewond raakte. De bestuurster kwam met haar voertuig in de berm, waardoor ze macht over het stuur verloor. Ze raakte een hek en een boom, waarna ze met haar auto tot stilstand kwam. De brandweer heeft de vrouw in verband met nekletsel uit haar auto gehaald. Hierna is het slachtoffer per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie houdt man aan
De politie heeft woensdagmiddag laat in 5e Vegelindwarsstraat een
31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man had een 34-jarige vrouw uit Leeuwarden gestoken met een mes. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Een 49-jarige stadsgenote schoot het slachtoffer te hulp. De verdachte bedreigde deze vrouw met een mes. Omstanders waarschuwden de politie via 112. De agenten waren snel ter plaatse en konden de verdachte in de 5e Vegelindwarsstraat aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: rijden onder invloed
De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Albertina Agnesstraat een 33-jarige automobilist uit Polen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van het ongeval. De bestuurder had op het Burgemeester de Hooppark een betonnen paal geraakt en was via een aantal struiken weer weggereden. De auto liep daarbij veel schade op. Getuigen waarschuwden de politie via 112. Dankzij een goed signalement van de auto en de verdachte kon na een korte zoekslag de 33-jarige bestuurder in een woning aan de Albertina Agnesstraat worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies de bestuurder 1090 ug/l. Goed voor een rijverbod van 13 uur en proces-verbaal. Tevens werd zijn Poolse rijbewijs ingevorderd.

Surhuisterveen: rijbewijs motorrijder ingevorderd na
snelheidsovertreding
De politie heeft woensdagmiddag het rijbewijs van een 26-jarige motorrijder uit Surhuisterveen ingevorderd na een forse
snelheidsovertreding. Op de Gedempte Vaart passeerde hij een controle met 94 kilometer per uur, terwijl er 50 kilometer per uur op deze weg is toegestaan. Gezien de vele zijwegen en de vele fietsers werd besloten om het rijbewijs van de man in te vorderen.

Twijzel: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag op De Miedwei een 52-jarige automobilist uit Opende aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten controleerden de bestuurder. Hij blies een F en werd daarom overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 735 ug/l. Goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Kollumezwaag: politie onderzoekt aanranding
De politie onderzoekt een aanranding van een 34-jarige vrouw uit Kollumerzwaag. De vrouw was dinsdagmiddag rond 16.00 uur aan het wandelen met haar dochtertje. Het slachtoffer liep over It Boskloantsje toen een onbekende man haar passeerde. Deze man groette haar en liep door. Niet veel later kwam ze de man weer tegen. Hij groette nogmaals, waarna hij de vrouw vastpakte en onzedelijk betastte. De verdachte heeft een getinte huidskleur, is 1.80 meter lang en is tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij droeg een sjaal om zijn nek, een kaki kleurig jasje en een blauwe joggingbroek. Na de aanranding is de man weggereden in een vrij nieuwe, licht grijze personenauto. Deze auto stond geparkeerd aan de Ganzingawei. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanranding. Specifiek met twee oudere fietsers die vermoedelijk de man op It Boskloantsje hebben gezien. Zij kunnen zich melden bij de politie via
0900 8844.

Dokkum: drie vandalen door attente burger aangehouden
De politie heeft woensdag drie jongens van 13, 13 en 14 jaar aangehouden voor vandalisme en baldadigheid. Al maanden is de woning van een 58-jarige inwoner van de Voorstreek het doelwit van vandalisme. Regelmatig werden er frisdrankflesjes tegen de ruiten en gevel gegooid door langsfietsende jeugd. De overlast begon eind vorig jaar, vanaf begin deze maand is ook daadwerkelijk bijgehouden hoe vaak met cola en rochels tegen raam en zonwering werd gespoten en gespuugd. Gistermorgen werd een van de jeugdigen, een 13-jarige, door de bewoner van de woning op heterdaad betrapt. Hij had zich verdekt in de tuin opgesteld. Toen de knaap langskwam rijden zag hij heel duidelijk dat deze een grote rochel op zijn raam spuugde. Hierop is de knaap tot stoppen gedwongen. Dit spoor leidde naar zijn twee vrienden, die dezelfde ochtend door de politie uit de klas zijn van hun school in Dokkum gehaald. De drie zijn door de politie verhoord. Er zit tussen de jeugd en de bewoner enig oud zeer, zo is in de winter een sneeuwbal tegen het raam van de woning gegooid waarbij over en weer beschuldigingen werden geuit of dit met opzet of niet was gebeurd.