Wageningen Universiteit

prof. arnold van huis, karen van holst pellekaan en waldemar torenstra Het Dierenduel: met Prof. Arnold van Huis, Karen van Holst Pellekaan en Waldemar Torenstra

29 mrt 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Organisatie: VPRO

Op donderdagavond 29 maart in VPRO thema âHet Dierenduelâ. Karen van Holst Pellekaan en Waldemar Torenstra presenteren vier âduelsâ tussen opponenten uit âde dierenwereldâ, over de relatie tussen (huis)dier en de mens. Deze duels worden uitgevochten in een tot boksring omgebouwde studio met de eigen achterban als publiek. Een van de gasten is Arnold van Huis, persoonlijk hoogleraar Entomologie aan Wageningen Universiteit.

Dierenwelzijn en dierenbelangen zijn op dit moment hot. Zo hot dat tegenstanders elkaar soms letterlijk en figuurlijk in de haren vliegen. Het groeiende bewustzijn over onze omgang met dieren heeft zelfs geresulteerd in twee kamerzetels voor de Partij voor de Dieren, een partij die hartstochtelijk omarmd wordt door menig intellectuele bekende Nederlander maar die bij even zoveel anderen irritatie oproept.

De 85 minuten durende uitzending heeft de vorm van een âshowâ. Varkens in Nood bindt de strijd aan met Varkens in Zicht, Partij voor de Dieren met het CDA, een die-hard dierenactivist met het hoofd van een proefdiercentrum, een keurslager met de vegetariërs bond..

Twee kandidaten met een tegengestelde mening gaan dus steeds met elkaar in debat.

Deze duels vinden niet plaats achter katheders, maar in de boksring.

De vier stellingen gaan over onze omgang met productiedieren, huisdieren, proefdieren en over onze kijk op vleesconsumptie in de toekomst.

Voorafgaand aan de (semi) live uitzending hebben alle kandidaten de kans gekregen hun standpunt kracht bij de zetten op een door hen gekozen locatie. Het filmverslag van dit bezoek wordt in de studio aan de tegenstander en aan het, op sto balen zittend, publiek vertoond.

Ook het scheidsrechter/presentatieduo vertegenwoordigt twee uitersten: van Holst Pellekaan âpro-dieren kampâ en Torenstra die al de maatschappelijke commotie over dieren volstrekt overdreven vindt. Maar het publiek beslist wie een duel wint, zoals de burger uiteindelijk bepaalt hoe het lot van onze dieren er uit zal zien. Hij is immers de consument.

Ondanks het zware onderwerp van deze thema avond is de vorm en de toon van het programma licht en soms zelfs humoristisch. Wanneer kandidaten er verbaal niet uitkomen, krijgen zij de kans om elkaar met (plastic) knuppels te âovertuigenâ, een vrolijke Italiaanse kok deelt buitenissige hapjes uit en gedramatiseerde scènes met acteur John Buysman, die probeert zân hond aan een Chinees restaurant ter bereiding te slijten, âleukenâ het geheel op.

Deze uitzending is ook te zien op www.hollanddoc.nl.Â




Zie het origineel
Programma op internet